افزایش نگران‌کننده آمار خودکشی در میان جوانان

 

خودکشی اگرچه تصمیمی فردی است، اما اغلب نتیجه‌ی مجموعه‌ای از عوامل اجتماعی، فشار‌های اقتصادی، روحی روانی و سیاسی است. در سال‌های اخیر، تحقیقات و گزارش‌ها نشان می‌دهند که پدیده‌ی خودکشی در ایران به‌طرز نگران‌کننده‌ای رو به افزایش است. مهم‌ترین دلایل آن نبود زیرساخت‌های روان‌ درمانی مناسب و همچنان افزایش بیکاری به‌ویژه در میان جوانان و دانش‌آموزان افزایش هزینه‌های زندگی، و نابرابری اقتصادی، فشارهای شدیدی بر خانواده‌ها و افراد وارد کرده که یکی از عوامل موثر در افزایش آمار خودکشی است. نبود روابط اجتماعی سالم، احساس تنهایی، و ناامیدی از آینده، به‌ویژه در میان نسل جوان، از دلایل مهمی هستند که افراد را به خودکشی سوق می‌دهند.
انتظارات سنگین فرهنگی و اجتماعی، به‌ویژه بر زنان، و نبود آزادی‌های فردی در برخی مناطق منجر به احساس ناتوانی و شکست در برابر فشارهای اجتماعی می‌شود.
کمبود سیاست‌های شفاف و کارآمد در حوزه‌ی سلامت روان و عدم حمایت نهادهای دولتی از آسیب‌دیدگان روانی، زمینه را برای افزایش آسیب‌های اجتماعی از جمله خودکشی فراهم کرده است.
بر اساس گزارش “مراکز تحقیقات روانشناسی ۷۰٪ از افرادی که اقدام خودکشی میکنند، از اختلالات روحی و روانی رنج بردە و پس از آن مشکلات اقتصادی و بیکاری قرار دارند.
آمار خودکشی در این مناطق به‌طور قابل توجهی بالاست. فقر، بیکاری، فشار اجتماعی و نبود حمایت روانی کافی از عوامل تأثیرگذار هستند.
بە ویژە مناطق محروم از جملە خراسان رضوی،
با توجه به مشکلات اقتصادی و نرخ بالای بیکاری، خودکشی در میان جوانان و نوجوانان این منطقه چشم‌گیر بوده است. فشار زندگی شهری، تنهایی، رقابت شدید و مشکلات روانی باعث افزایش خودکشی در میان قشر تحصیل‌کرده شده است، فقر و محرومیت، یکی از مناطق بحرانی ایران است. نبود خدمات سلامت روان و آموزش، نقش مهمی در گسترش این پدیده‌ی تلخ دارد.

با وجود رفاه نسبی در برخی مناطق، فشارهای روحی و روانی و اجتماعی، به‌ویژه در زنان و نوجوانان، منجر به آمار قابل توجهی از خودکشی شده است کە در ماههای اخیر بە طور چشمگیری این پدیدە افزایش یافتە و آمارها بە ٤۰% رسیدە کە در میان آنها خودکشی دامنگیر هنرمندان و روشنفکران هم شدە است.
با توجه به رشد نگران‌کننده‌ی آمار خودکشی در ایران، به‌ویژه در میان جوانان، زنان و ساکنین مناطق محروم، می‌توان نتیجه گرفت که این پدیده تنها یک مشکل فردی نیست، بلکه بازتابی از بحران‌های ساختاری و اجتماعی و سیاسی در کشور است.

 

#نسیم_کاکه #روزنامه‌نگار

دیدگاهی بنویسید

لطفا دیدگاه خود را در اینجا بنویسید
لطفا نام خود را در اینجا بنویسید