نیروهای امنیتی در مهاباد، ارومیه، کامیاران، مشهد، مازندران، سنقر، آبدانان، بوشهر، تبریز و ساری دستکم ۲۵ شهروند را بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل کردند هنوز از اتهامهای وارده به این افراد اطلاعی در دست نیست.
به گزارش کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی؛ طی روزهای اخیر، هژار علیزاده، دیاکو محمدیان، سینا فرجی، کامل حق پرست، آرمان چهاردیوار، اشکان پشابادی، عباس گلشنی، شایان احمدی، بابک آملی راد، محمد مومنی، مسعود کامیاب، رضا مرادخانی، حسن لاله زاری، کوروش رحمتی، لیلی حضرتی، صبا رایانی، رضا عبدالهی پیرعلیلو، محمدجواد معنوی، ریحانه رهبر، علی مسلمی، محمد بوچانی، حمید بوچانی، امیرمحمدنوربخش، رضا مرادخانی، محمد نژاد، توسط نیروهای امنیتی در شهرهای مهاباد، ارومیه، کامیاران، مشهد، مازندران، سنقر، آبدانان، بوشهر، تبریز و ساری، بازداشت شدند. همچنین، فاطمه رجبی – روزنامه نگار و فعال رسانه ای ساکن تهران و خبات ویسی – شهروند ساکن توابع مریوان، پس از اتمام بازجوئی ها با تودیع وثیقه آزاد شدند.
یک منبع مطلع در این باره گفت:”طی روزهای اخیر، مسعود کامیاب، فعال مدنی، ساکن شهرستان سنقر به اتهام شعارنویسی و ساخت یک کلیپ اعتراضی توسط نیروهای امنیتی بازداشت شده است. اتهام وی در مرحله بازپرسی(توهین به سران نظام)، (فعالیت تبلیغی علیه نظام) عنوان شده است اما علیرغم گذشت ۲۱ روز تاریخ بازداشت او هیچگونه تماسی با خانواده نگرفته و از وضعیت او اطلاع دقیقی در دست نیست.”
همچنین یک منبع مطلع از استان بوشهر گفت:”روز دوشنبه ۲۵ مهر ماه ۱۴۰۱، لیلی حضرتی و صبا رایانی، دو تن از دانشجویان معترض در دانشگاه خلیج فارس استان بوشهر توسط نیروهای امنیتی بازداشت شدند. از مکان نگهداری، ارگان بازداشت کننده و مصادیق حقوقی اتهامات آنها اطلاعی در دست نیست.”
اما در خبری دیگر، ”ظهر جمعه ۲۲ مهر ماه ۱۴۰۱، عباس گلشنی، دانشجوی رشته معماری در دانشگاه فردوسی مشهد، پس از بازداشت توسط نیروهای امنیتی در این شهر به مکان نامعلومی منتقل شد. تا این لحظه از وضعیت و مصادیق اتهامات عباس گلشنی اطلاعی در دست نیست.”
همچنین، روز یکشنبه ۲۴ مهر ماه ۱۴۰۱، رضا عبدالهی پیرعلیلو، نوازنده، مدرس ساز باغلاما و فعال هنری، ساکن شهر تبریز مرکز استان آذربایجان غربی، توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شد. ماموران امنیتی هنگام بازداشت این شهروند، منزل وی را تفتیش کرده و برخی لوازم شخصی وی از جمله لپ تاپ، گوشی تلفن همراه و … را توقیف کردند. از دلایل بازداشت، عناوین اتهامی و مکان نگهداری رضا عبداللهی اطلاعی در دست نیست.
اما یک منبع مطلع به حقوق بشر در ایران گفت:”روز یکشنبه ۳ مهر ماه ۱۴۰۱، امیرمحمد نوربخش، دانشجوی رشته روانشناسی دانشگاه گیلان، توسط نیروهای امنیتی پس از یورش ۵ تن از نیروهای امنیتی به محل سکونت وی در تهران پس از تفتیش منزل و توقیف برخی خی وسائل شخصی وی بازداشت شد. اتهام تفهیم شده به او (اخلال در نظم عمومی) و (اجتماع و تبانی) عنوان شده است.”
اما وبسایت کُردپا اعلام کرد؛ طی روزهای اخیر، محمد بوچانی، حسن لاله زاری – متولد: ۱۳۶۹، حمید بوچانی، رضا مرادخانی – متولد: ۱۳۶۹ و کوروش رحمتی، پنج تن از شهروندان ساکن آبدانان، در جریان اعتراضات سراسری در این شهرستان پس از بازداشت توسط نیروهای امنیتی به مکان نامعلومی منتقل شدند. از مکان نگهداری، مصادیق حقوقی اتهامات و ارگان بازداشت کننده این افراد اطلاعی در دست نیست.
همچنین، روز چهارشنبه ۲۰ مهر ماه ۱۴۰۱، اشکان پشابادی، اهل روستای پشاباد از توابع کامیاران در استان کردستان، پس از بازداشت توسط نیروهای امنیتی به مکان نامعلومی منتقل شد.از مکان نگهداری و مصادیق حقوقی اتهامات و ارگان بازداشت کننده اشکان پشابادی تا این لحظه اطلاعی در دست نیست.
از سوی دیگر، روز جمعه ۱ مهر ماه ۱۴۰۱، آرمان چهاردیوار، اهل شهرستان سلماس از توابع استان آذربایجان غربی، پس از بازداشت توسط نیروهای و طی مراحل بازجوئی در بازداشتگاه یکی از ارگانهای امنیتی ارومیه به زندان مرکزی ارومیه منتقل شد. از مصادیق حقوقی اتهامات وی اطلاعی در دست نیست.
در ادامه همچنین، طی روزهای اخیر، دیاکو محمدیان، کامل حق پرست و سینا فرجی، سه تن از شهروندان ساکن شهرستان مهاباد از توابع استان آذربایجان غربی، توسط نیروهای امنیتی بازداشت شدند. این افراد؛ پس از بازداشت به مکان نامعلومی منتقل و از مکان نگهداری، مصادیق حقوقی اتهامات و ارگان بازداشت کننده آنها اطلاعی در دسترس نیست.
اما روز پنجشنبه، ۲۱ مهر ماه ۱۴۰۱، هژار علیزاده، ساکن شهرستان مهاباد از توابع استان آذربایجان غربی، در پی یورش ماموران امنیتی به محل کار وی بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شد. تا لحظه تنظیم این گزارش، از مکان نگهداری، عناوین اتهامی و ارگان بازداشت کننده وی اطلاعی در دسترس نیست.
اما شورای صنفی دانشگاههای کشور نیز اعلام کرد؛ روز سه شنبه ۱۲مهر ماه ۱۴۰۱، علیرضا آزاد، دانشجوی رشته علوم کامیپوتر در دانشگاه صنعتی شریف، در پی یورش نیروهای امنیتی به منزل وی پس از تفتیش و توقیف برخی لوازم شخصی اش بازداشت و جهت بازجوئی به مکان نامعلومی منتقل شد. علیرغم گذشت ۱۶ روز از تاریخ بازداشت این دانشجو اما از وضعیت وی اطلاعی در دسترس نیست.
همچنین، روز دوشنبه ۲۸ شهریور ماه ۱۴۰۱، علی مسلمی، دانشجوی رشته مهندسی حمل و نقل در دانشگاه علم و صنعت تهران، پس از بازداشت در جریان اعتراضات سراسری در بلوار کشاورز این شهر بازداشت شد. علیرغم اتمام بازجوئی ها و صدور وثیقه ای به مبلغ ۵۰۰ میلیون تومان، اما در پی ممانعت ضابط امنیتی و دادستان از تودیع وثیقه برای آزادی وی ممانعت شده است.
در خبری دیگر؛ روز پنجشنبه ۱۴ مهر ماه ۱۴۰۱، ریحانه رهبر، دانشجوی مقطع کارشناسی ارشد در رشته ادبیات کودک و نوجوان دانشگاه شهید بهشتی تهران، توسط نیروهای امنیتی در تهران بازداشت شد. وی در حال حاضر در زندان قرچک ورامین بطور بلاتکلیف محبوس شده است.
شورای صنفی دانشگاههای کشور در ادامه اعلام کرد؛ روز چهارشنبه ۳۰شهریور ماه ۱۴۰۱، محمد نژاد، دانشجوی مقطع کارشناسی در رشته هوافضا در دانشگاه تهران، توسط نیروهای امنیتی بازداشت شد. وی پس از انتقال به بازداشتگاه وزارت اطلاعات و طی مراحل بازجوئی و تفهیم اتهام علیرغم صدور قرار وثیقه ای به مبلغ ۵۰۰ میلیون تومان بطور بلاتکلیف در زندان تهران بزرگ محبوس شده است.
شورای صنفی دانشگاههای کشور همچنین در خبری دیگر اعلام کرد؛ محمد ابراهیم کریمبخش، دانشجوی رشته میکروب شناسی دانشگاه بوعلی سینا همدان، که در تاریخ ۱۷ مهر ماه ۱۴۰۱، توسط ماموران امنیتی در محل سکونت خود در شهرستان بابل بازداشت شده بود روز سه شنبه ۲۶ مهر ماه ۱۴۰۱، در تماسی کوتاه اعلام کرد که جهت بازجوئی و تشکیل پرونده به سلول انفرادی در بند ۲۰۹ وزارت اطلاعات واقع در زندان اوین منتقل شده است.
یک منبع مطلع هم در تشریح وضعیت محمد ابراهیم کریم بخش به حقوق بشر در ایران گفت:”این دانشجوی معترض در حالی بازداشت و محبوس شده که از بیماری ام اس در رنج است اما علیرغم وعدههایی که برای آزادی او داده شده بود در تماسی اعلام کرد که جهت بازجوئی به بند ۲۰۹ زندان اوین در تهران منتقل شده. بیماری ام اس عواقب خطرناکی برای محمدابراهیم کریم بخش در پی خواهد داشت و او از لحظه بازداشت از حق درمان و دسترسی به داروهای تخصصی خود محروم است.”
روزنامه شرق هم با انتشار خبری اعلام کرد؛ روز سه شنبه ۲۶ مهر ماه ۱۴۰۱، فاطمه رجبی، خبرنگار و فعال رسانه ای شاغل در روزنامه هفت صبح بورسان، که در تاریخ ۳۰ شهریور ماه ۱۴۰۱، توسط نیروهای امنیتی بازداشت شده بود پس از طی مراحل بازجوئی و تفهیم اتهام با تودیع وثیقه از زندان اوین آزاد شده است.
وبسایت کُردپا هم در خبری دیگر اعلام کرد؛ روز سه شنبه ۲۶ مهر ماه ۱۴۰۱، خبات ویسی، متولد: ۱۳۷۷، فرزند: عبدالله، اهل روستای گلین از توابع شهرستان مریوان از توابع استان کردستان، پس از اتمام بازجوئی ها و تفهیم اتهام با تودیع وثیقه ای به مبلغ ۸۰۰ میلیون تومان آزاد شد.
خبات ویسی، در تاریخ ۲۹ شهریور ماه ۱۴۰۱، در جریان اعتراضات سراسری که در واکنش به جان باختن مهسا امنیتی برگزار شد پس از شلیک گلوله و زخمی شدن سپس توسط نیروهای امنیتی بازداشت شده بود.
پس از انتشار اخبار مرتبط با جان باختن مهسا امینی، دختر ۲۲ ساله اهل سقز از توابع استان کردستان که پس از سفر به تهران و بازداشت توسط پلیس امنیت اخلاقی (گشت ارشاد) و انتقال وی به بازداشتگاه و سپس جان باختن وی که با ابهامات بسیاری همراه بود اعتراضات گسترده ای از استان کردستان شکل گرفت و در تاریخ ۳۱ شهریور ماه ۱۴۰۱، سازمان عفو بین الملل نیز با انتشار بیانیه ای، مقابله نیروهای امنیتی برای سرکوب این اعتراضات خواستار اقدام فوری جامعه جهانی شده بود.