جاوید رحمان، گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل در امور ایران، روز جمعه نسبت به رفتار جمهوری اسلامی با مهسا امینی ابراز تاسف و ناراحتی عمیق کرد و افزود این حادثه نشانهای از نقض گسترده حقوق بشر در ایران است.
به گزارش کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی؛ جاوید رحمان، در نشستی مجازی با میزبانی سازمان «ایمپکت ایران» سخن میگفت، افزود بارها از جمهوری اسلامی درخواست کرده به وی اجازه ورود به ایران را بدهند تا وضعیت حقوق بشر در این کشور را از نزدیک مشاهده کند.
جاوید رحمان در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به دیگر زندانیان دوتابعیتی گفت دولت ایران احمدرضا جلالی و دیگر زندانیهای دوتابعیتی را به گروگان گرفته است. او تاکید کرد مقامات ایران باید به شکنجه آقای جلالی و دیگر زندانیان دوتابعیتی که همگی به صورت «خودسرانه» و «غیرمنصفانه» بازداشت شدهاند، پایان دهند.
_به گفته رحمان، دولت ایران باید دستگیری افراد بیگناه به منظور استفاده از آنها به عنوان ابزار چانهزنی سیاسی را متوقف کند.
این گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل در ادامه نسبت به تشدید اعدامها در ایران بهویژه پس از به قدرت رسیدن ابراهیم رئیسی ابراز نگرانی کرد و بهویژه به اعدام کودکمجرمان، اعدام فزاینده اقلیتهای اتنیکی و مذهبی، و اعدام پرشمار زنها اشاره کرد.
او در ادامه خطاب به مقامات دولت ایران گفت که دلیل تحمیل حجاب بر زنان چیست در حالیکه بسیاری از آنان حجاب را جزء ارزشهای فرهنگی خود قلمداد نمیکنند؟ چرا حجاب حتی بر زنان غیرمسلمان تحمیل میشود؟
جاوید رحمان گفت مسیری که مقامات ایران در برخورد با زنان در پیش گرفتهاند، «منزجرکننده» و «ناپذیرفتنی» است.
جاوید رحمان گفت مسیری که مقامات ایران در برخورد با زنان در پیش گرفتهاند، «منزجرکننده» و «ناپذیرفتنی» است.
او از جامعه بینالمللی و بهویژه شورای حقوق بشر سازمان ملل خواست (رفتار) مقامات ایرانی را به شدت محکوم کنند و افزود شورای حقوق بشر باید با تصویب قطعنامهای حجاب اجباری در ایران را محکوم کند.
رحمان گفت مقامات ایرانی «تنفر ویژهای» نسبت به اقلیتها دارند به همین خاطر تلاش میکنند به شیوهای عامدانه سوءمدیریت و فقر نظاممند و گسترده در کردستان، خوزستان، و بلوچستان را تداوم بخشند.
او افزود مقامهای جمهوری اسلامی رویکرد تبعیضآمیزی نسبت به اقلیتهای زبانی، قومی و فرهنگی دارند و این مساله لزوما ارتباطی با تحریمها ندارد.
به گفته جاوید رحمان، تحریمهای بینالمللی علیه جمهوری اسلامی مقامات این کشور را از انجام مسئولیتهایشان در قبال شهروندان ایران از جمله زنان ایرانی معاف نمیکند.
دیگر مهمان این نشست مجازی آلنا دوهان، گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد بود که درباره تاثیر منفی اقدامات یکجانبه بر وضعیت حقوق بشر سخن گفت.
به گفته آلنا دوهان، وضعیت بهداشت و سلامت در ایران تا حد زیادی متاثر از تحریمهای یکجانبه علیه این کشور است.
او در سخنانش به فعالیتهایش بهویژه سفر اخیرش به ایران اشاره کرد و در پاسخ به پرسشی پیرامون اینکه چرا از مناطق آلوده به مینهای زمینی ایران بازدید نکرده گفت این مساله در چارچوب ماموریت او مبنی بر تاثیر تحریمهای یکجانبه بر مردم ایران نمیگنجد و تنها فرصت بازدید از تهران و اصفهان را داشته است.
به گفته او، وضعیت بد بهداشت و سلامت در ایران تا حد زیادی متاثر از تحریمهای یکجانبه علیه این کشور است.
ائتلاف ایمپکت ایران متشکل از ١٧ سازمان غیردولتی فعال در زمینه حقوق بشر در ایران است و به ترویج فعالیتهای جامعه مدنی در ایران میپردازد.