دادسرای عمومی و انقلاب شهر رشت مرکز استان گیلان با ارسال ابلاغیه ای کتبی پنج تن از فعالان صنفی فرهنگیان را احضار کرد. مصادیق اتهامات وارده به این پنج فرهنگی، فعالیت تبلیغی علیه نظام، عنوان شده است.
به گزارش کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی؛ شورای هماهنگی تشکلهای صنفی فرهنگیان کشور، روز شنبه ۳۱ اردیبهشت ماه ۱۴۰۱، در گزارشی نوشت: یداله بهارستانی، تیمور باقری کودکانی، طهماسب سهرابی، انوش عادلی و غلامرضا اکبرزاده، پنج تن از فعالان صنفی فرهنگیان استان گیلان، توسط شعبه سه بازپرسی دادسرای عمومی و انقلاب گیلان جهت تفهیم اتهام احضار شدند.
براساس این گزارش، اتهام درج شده در ابلاغیه صادره بر علیه جملگی این پنج فعال صنفی فرهنگیان《فعالیت تبلیغی علیه نظام》عنوان و این شهروندان باید ظرف مدت پنج روز کاری جهت بازپرسی و تفهیم اتهام به شعبه مذکور مراجعه کنند.
احضار، بازداشت و پرونده سازی بر علیه فعالان صنفی فرهنگیان در حالی صورت میگیرد که مطالبات این قشر از جامعه ایران، صنفی و برای دستیابی به حقوق شهروندی و در راستای اصل ۲۷ قانون اساسی ایران است.
سرکوب آزادی بیان و عقیده، ناقض ماده ۱۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۱۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ است که بر حق افراد بر انتشار آزادانه افکار و عقاید و نظریات و دیدگاههای سیاسی و عقیدتی تاکید می کند.
ممانعت از حق دسترسی متهم به وکیل در مراحل بازجوئی، بازپرسی و محرومیت فرد از دسترسی به سایر ملزومات در یک فرآیند دادرسی ناقض، ماده ۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۹ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ است.
همچنین برخورداری افراد از حق روند دادرسی عادلانه از جمله حقوق سلب نشدنی است که در ماده ۱۰ اعلامیه جهانی حقوق بشر نیز بر آن تاکید شده است.
در ماده ۵ از قانون آئین دادرسی کیفری بر اطلاع یافتن متهم در اسرع وقت از اتهامات انتسابی و فراهم کردن حق دسترسی به وکیل و سایر حقوق دفاعی مذکور در قانون تاکید شده است.