ماموران اطلاعات سپاه رشت مرکز استان گیلان، بهنام اخلاقی، بابک حسین زاده، ایوب《فرزین》پوررضازاده، احمد《یوحنا》 سرپرست، چهار تن از نوکیشان مسیحی را بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل کردند.
به گزارش کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی، در ساعات پایانی یکشنبه ۱۸ اردیبهشت ماه ۱۴۰۱، بهنام اخلاقی، بابک حسین زاده، ایوب《فرزین》پوررضازاده، احمد《یوحنا》سرپرست، چهار نوکیشان مسیحی، در پی یورش ماموران اطلاعات سپاه شهر رشت به منازل مسکونی این افراد بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شدند.
سه نوکیش مسیحی از این بازداشت در پرونده اول خود هر یک به تحمل پنج سال و یک روز حبس و پرداخت جریمه نقدی محکوم شدند و در تاریخ ۲ خرداد ماه ۱۴۰۱، جلسه محاکمه آنها برگزار خواهد شد. همچنین بهنام اخلاقی و بابک حسین زاده در پرونده پیشین خود پس از تبرئه از اتهامات منتسبه قرار منع تعقیب او در شعبه ۳۴ دادگاه تجدیدنظر استان تهران صادر شده بود.
براساس این گزارش، ماموران امنیتی اقدام به بازداشت مرتضی حاجب مشهود کاری کرده بودند اما با توجه به عدم حضور او در خانه موفق به این بازداشت نشدند و مرتضی حاجب مشهودکاری پس از مراجعه به دادسرای شهر رشت متوجه شد پرونده ای جدید در شعبه ۴ بازپرسی دادسرای این شهر بر علیه آنها باز شده است.
این افراد پیشتر بصورت تلفنی به اداره پیگیری اطلاعات سپاه احضار شده بودند و در آنجا به آنها اعلام شده بود در صورت عدم حضور بازداشت خواهند شد.
لازم به ذکر است، در تاریخ ۲۵ بهمن ماه ۱۴۰۰، بهنام اخلاقی و بابک حسین زاده، توسط شعبه ۳ بازپرسی دادسرای زندان اوین احضار و پس از تفهیم اتهام《فعالیت تبلیغی علیه نظام》با تودیع قرار کفالت بطور موقت آزاد شده بود.
در تاریخ ۱۲ آبان ماه ۱۴۰۰، شعبه ۲۸ دیوان عالی کشور به ریاست سیدعلی ایزدپناه شهری، با صدور حکمی بی سابقه اعلام کرد که تبلیغ مسیحیت و تشکیل و راه اندازی کلیسای خانگی نه جرم هست و نه اقدامعلیه امنیت ملی به قصد بر هم زدن امنیت کشور و ضمنقبول درخواست اعاده دادرسی پرونده بهناماخلاقی و بابک حسین زاده را برای رسیدگی مجدد به شعبه ۳۴ دادگاه انقلاب تهران ارجاع و در تاریخ ۳ اسفند ماه ۱۴۰۰، پس از محاکمه، جملگی هر ۹ نوکیش مسیحی از اتهامات مذکور تبرئه و قرار منع تعقیب آنها صادر شده بود.
لازم به ذکر است، در تاریخهای ۲ مردادماه و ۱ و ۲۱مهر ماه ۱۳۹۸، بهناماخلاقی و بابک حسین زاده، توسط شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی وقت《 محمد مقیسه 》از بابت اتهام《اقدام علیه امنیت ملی از طریق تشکیل کلیسای خانگی》، محاکمه و پس از معرفی وحید مشگانی فراهانی، بعنوان وکیل بر پرونده بهناماخلاقی و ۸ تن دیگر از نوکیشان مسیحی و ممانعت قاضی دادگاه مبنی بر عدم قبول وی برای وکالت بر این پرونده و عدم قبول وکلای تعیین شده توسط دادگاه مبلغ وثیقه بهناماخلاقی، بابک حسین زاده و ۶ تن دیگر از خم پرونده ای های آنها را به ۱ میلیارد تومان افزایش داد و با توجه به عدم توانایی در تامین وثیقه مذکور آنها را بازداشت و به اندرزگاه ۴ زندان اوین منتقل کردند.
در تاریخ ۲۱ مهر ماه ۱۳۹۸، بهنام اخلاقی و ۸ تن دیگر از نوکیشان مسیحی، به تحمل ۵ سال حبس تعزیری محکوم شدند. این حکم پس از ارجاع پرونده به شعبه ۳۶ دادگاه انقلاب تهران به ریاست احمد زرگر، عینا تائید شده بود.
در تاریخ ۴ اسفندماه ۱۳۹۷، بهنام اخلاقی، به همراه چند تن از نوکیشان مسیحی غیر تثلیثی ساکن رشت و همزمان با برگزاری جلسه کلیسای خانگی در پی یورش ناگهانی ماموران امنیتی بازداشت شده بودند.
همچنین، احمد《یوحنا》سرپرست، مرتضی حاجب مشهودکاری و ایوب《 فرزین 》پوررضازاده، سه نوکیش مسیحی غیر تثلیثی، ساکن رشت، در تاریخ ۲ خرداد ماه ۱۴۰۱، توسط شعبه ۱۸ دادگاه تجدیدنظر استان گیلان با حضور ایمان سلیمانی، وکیل مدافع خود محاکمه خواهند شد.
لازم به ذکر است، احمد《یوحنا》سرپرست، مرتضی حاجب مشهودکاری و ایوب《 فرزین 》پوررضازاده، در اواسط فروردین ماه ۱۴۰۱، توسط شعبه ۲ دادگاه انقلاب رشت به ریاست حسن موسوی، از بابت اتهامات《فعالیت تبلیغی علیه نظام》،《تشکیل کلیسای خانگی》و《ارتباط با سازمانهای مسیحی صهیونیستی خارج از کشور》هر یک به تحمل ۵ سال و ۱ روز حبس و پرداخت ۱۸۰ میلیون ریال جریمه نقدی محکوم شدند.
در تاریخ ۲۸ بهمن ماه ۱۴۰۰، احمد《 یوحنا 》سرپرست، مرتضی حاجب مشهودکاری و ایوب《 فرزین 》پوررضازاده، در جلسه دادرسی توسط شعبه ۲ دادگاه انقلاب رشت به ریاست حسن موسوی، حاضر شدند اما با توجه به تکمیل نبودن پرونده و وجود نواقصی در گزارش اداره اطلاعات سپاه رشت بعنوان ضابط پرونده و همچنین تبدیل گردشکار تنظیم شده توسط اطلاعات سپاه به کیفرخواست و غیبت نماینده دادستان جهت دفاع از کیفرخواست صادره این پرونده برای رفع نواقص به شعبه ۴ بازپرسی دادسرای عمومی و انقلاب رشت برای رفع نواقص بازگردانده شده بود.
اتهامات این نوکیشان مسیحی، در جلسات بازپرسی《 فعالیت، تبلیغ، آموزش، فرقه انحرافی مغایر و مخل شرع مقدس با وصف سردستگی 》و《 ارتباط با سازمانهای خارج از کشور 》،عنوان شده بود اما در قرار صادره نهایی این نوکیشان مسیحی از اتهام《 اقدام علیه امنیت ملی 》 توسط شعبه بازپرسی دادسرای عمومی و انقلاب رشت تبرئه شده بودند.
حقوق بشر در ایران، پیشتر با انتشار گزارشی از تفهیم اتهام این ۳ نوکیش مسیحی در شعبه ۴ بازپرسی دادسرای عمومی و انقلاب رشت و انتظار آنها برای تعیین شعبه و تاریخ برگزاری جلسه دادرسی اطلاع رسانی کرده بود.
احمد《 یوحنا 》سرپرست و ایوب رضازاده، در تاریخ ۱۴ شهریور ماه ۱۴۰۰، در پی یورش ماموران اطلاعات سپاه شهر رشت به یک کلیسای خانگی و مرتضی حاجب مشهودکاری هم توسط ماموران این ارگان امنیتی در منزل شخصی خود بازداشت و پس از انتقال به بازداشتگاه این ارگان امنیتی و طی مراحل بازجویی و تفهیم اتهام، هر یک با تودیع وثیقه ای به مبلغ ۴۰۰ میلیون تومان آزاد شدند.
سرکوب مسیحیان در ایران در حالی رو به گسترش است که مسئولان ستاد حقوق بشر قوه قضائیه به دفعات اعمال رفتارهای قهرآمیز و برخوردهای فراقانونی با نوکیشان مسیحی و دگراندیشان مذهبی را انکار کردند.
از زمان پیروزی انقلاب در بهمن ۱۳۵۷ تاکنون، دستکم ۶ رهبر کلیسا در ایران کشته شده و صدها مسیحی نیز تحت بازجوئی قرار گرفته و زندانی شدهاند.
علاوه بر این، چاپ کتاب مقدس مسیحیان به زبان فارسی ممنوع است و برخی از کلیساها تعطیل و از مراسم کلیسایی به زبان فارسی جلوگیری به عمل آمده است.
لازم به اشاره است علیرغم اینکه طبق قانون مسیحیان به عنوان یکی از پیروان ادیان به رسمیت شناخته میشوند، با این حال دستگاههای امنیتی مسئلهی گرویدن مسلمانان به مسیحیت را با حساسیت خاصی دنبال میکنند و برخورد قهرآمیزی با فعالان این عرصه دارند.