مولانا فضل الرحمن کوهی، زندانی عقیدتی پس از تودیع وثیقه به مرخصی اعزام شد. این روحانی اهل سنت که پیشتر امام جمعه پیشین پیشامگ در شهرستان سرباز از توابع استان سیستان و بلوچستان بود در حال سپری نمودن محکومیت شش سال و چهار ماه حبس خود می باشد.
به گزارش کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی، روز جمعه ۲۷ اسفند ماه ۱۴۰۰، مولانا فضل الرحمن کوهی، فعال مذهبی اهل سنت و زندانی عقیدتی محبوس در زندان وکیل آباد مشهد با تودیع وثیقه به مرخصی اعزام شد. این روحانی اهل سنت، در حال سپری نمودن حبس تعزیری شش سال و چهار ماه خود است.
این فعال مذهبی اهل سنت و امام جماعت پیشین پیشامگ در شهرستان سرباز از توابع استان سیستان و بلوچستان، پیشتر هم در تاریخ ۱۵ بهمن ماه ۱۴۰۰، برای انجام کارهای درمانی خود از زندان وکیل آباد مشهد به مرخصی اعزام و در تاریخ ۲۲ بهمن ماه ۱۴۰۰، پس از اتمام مرخصی به زندان بازگشته بود.
لازم به ذکر است، مولانا فضل الرحمن کوهی، در تاریخ ۷ آذر ماه ۱۳۹۸، پس از احضار به دادگاه روحانیت مشهد، بازداشت و در روندی پر ابهام در تاریخ ۹ مهر ماه ۱۳۹۹، به تحمل ۶ سال و ۴ ماه حبس تعزیری محکوم شد.
پیشتر نیز یک منبع نزدیک به این فعال مذهبی اهل سنت، ضمن اعلام محرومیت او از حق اعزام به مرخصی به حقوق بشر در ایران گفته بود: “مولانا فضل الرحمن کوهی، از آذر ماه سال ۱۳۹۸ که بازداشت شده تا به امروز فقط ۱ مرحله به مدت ۲ روز آن هم چون از بیماری کلیوی در رنج است به مرخصی اعزام شد و پس از آن علیرغم اینکه از مجموع حبس تعزیری اش یک سوم مجموع آن را سپری کرده مسئولان قضایی مشهد از حق او برای استفاده از آزادی مشروط و حتی مرخصی هم ممانعت کردند.”
لازم به ذکر است، مولانا فضل الرحمن کوهی، در تاریخ ۱ آبان ماه ۱۴۰۰، به مرخصی استعلاجی ۲ روزه اعزام شد و علت آن مرخصی بیماری و درد شدید از ناحیه کلیه بود و این زندانی عقیدتی پس از اتمام دوران مرخصی به زندان وکیل آباد مشهد بازگشته بود.
در تاریخ ۷ آذر ماه ۱۳۹۸، مولانا فضل الرحمن کوهی، روحانی اهل سنت و امام جماعت پیشین پیشامگ شهرستان سرباز از توابع استان سیستان و بلوچستان پس از احضار به دادگاه ویژه روحانیت مشهد جهت بازجوئی و تحقیقات بازداشت شد.
پس از بازداشت این فعال مذهبی اهل سنت، شهروندان شهرستان سرباز در نقاط مختلف این شهرستان تجمع اعتراضی برگزار کردند و راه ها را بستند.
در جریان این اعتراضات ماموران به سمتشان آتش گشودند که بنابر گزارشها دستکم ۲ نفر کشته و ۷ نفر زخمی شده و تعدادی بازداشت شدند.
در ادامه اعتراضات به بازداشت این فعال مذهبی اهل سنت و ۷ نفر از همراهان وی از سوی اطلاعات سپاه در دادگاه ویژه روحانیت مشهد، عبیدالله شیروزهی، شهروند ساکن شهرستان سرباز و داماد و برادرزاده مولوی فضل الرحمن کوهی، در تاریخ ۱۴ آذر ماه ۱۳۹۸، پس از احضار به اداره اطلاعات شهرستان راسک از بابت تحریک شهروندان این شهرستان برای برگزاری تجمع اعتراضی باهدف اعتراض به بازداشت این روحانی اهل سنت، مورد بازجوئی و تهدید قرار گرفتند.
حقوق بشر در ایران، در تاریخ ۱۱ اسفند ماه ۱۳۹۸ و همچنین ۲۷ شهریور ماه ۱۳۹۹، با انتشار گزارشی تداوم بازداشت و بلاتکلیفی این فعال مذهبی اهل سنت در بازداشتگاه اطلاعات سپاه پاسداران در مشهد را اطلاع رسانی کرده بود.
در ادامه فشارها از سوی ارگانهای امنیتی به اعتراضات شهروندان اهل سنت برای آزادی مولانا فضل الرحمن کوهی، در تاریخ ۲۰ و روز یکشنبه ۲۵ آبان ماه ۱۳۹۹، به ترتیب، حافظ اکرم کوهی – امام جمعه موقت و و مدرس مدرسه دینی انوارالحرمین و خواهرزاده مولوی فضل الرحمن کوهی، شهرام درزاده – دیگر فعال مذهبی اهل سنت در مدرسه دینی شهرستان پشامگ به همراه پدرش به اداره اطلاعات شهرستان راسک احضار و مورد بازجوئی و تهدید قرار گرفتند.
از میان افراد احضار شده، در تاریخ ۳۱ اردیبهشت ماه ۱۳۹۹، حافظ اکرم کوهی، فعال مذهبی اهل سنت و امام جماعت موقت پیشامگ و خواهرزاده مولوی فضای الرحمن کوهی به اداره اطلاعات سپاه زاهدان احضار و برای چند ساعت تحت بازجوئی قرار گرفته بود.
در تاریخ ۱۲ آبان ماه ۱۳۹۹، مولوی محمد امین آسکانی و در تاریخ ۲۵ آبان ماه ۱۳۹۹، عارف آسکانی، از فعالان مذهبی اهل سنت، در پی شکایت سپاه پاسداران به دادستانی شهرستان راسک احضار و از بابت بازداشت مولوی فضل الرحمن کوهی، تحت بازجوئی قرار گرفتند.
مولانا فضل الرحمن کوهی، در تاریخ ۹ مهر ماه ۱۳۹۹، توسط شعبه دادگاه انقلاب زاهدان به تحمل ۶ سال و ۴ ماه حبس تعزیری محکوم شد. این شهروند اهل سنت از تاریخ ۷ آذر ماه ۱۳۹۸، در بازداشت نیروهای امنیتی است و در دوران بازجوئی و تفهیم اتهام از حق دسترسی به وکیل محروم شد.
همچنین در تاریخ ۱۹ مهر ماه ۱۳۹۹، محمد قاسم قاسمی، مفتی اهل سنت و رئیس مدرسه دارالافتای دارالعلوم زاهدان، در پی تماس تلفنی دریافتی به اداره اطلاعات این شهر احضار و از بابت بازداشت مولوی فضل الرحمن کوهی مورد بازجویی و تهدید قرار گرفت.