محمد مساعد، روزنامه نگار شامگاه یکشنبه ۲۸ دی ماه ۱۳۹۹، پس از خروج از ایران به دلیل شرایط جوی در مرز ترکیه از نیروهای پلیس تقاضای کمک کرد.
نیروهای مرزبانی ابتدا وضعیت جسمانی ابن روزنامه نگار را مورد بررسی قرار داده و سپس وی را به یکی از بیمارستانها برای درمان منتقل کرده بودند.
صبح روز سهشنبه ۳۰ دی ماه ۱۳۹۹، پس از انتقال این روزنامه نگار به بازداشتگاه شهر وان، «جانان پهلوان» وکیل دادگستری با وی ملاقات کرد.
پس از انجام مراحل اداری و اخذ وکالتنامه روال حقوقی پرونده پناهندگی این روزنامه نگار به جریان افتاده است.
آقای مساعد در حال حاضر با توجه به پروتکلهای بهداشتی وزارت بهداشت ترکیه در دوران شیوع ویروس کرونا، بایستی مدتی در قرنطینه به سر ببرد.
محمد مساعد، روزنامه نگار و فعال رسانه ای سابقه چندین بار بازداشت به دلیل فعالیت های خبرنگاری در پوشش اخبار اعتراضات سراسری آبان ۱۳۹۸، اعتصابات کارگری و گزارشهای تحقیقی درباره پروندههای مفاسد اقتصادی ایران را در کارنامه خود دارد.
این روزنامه نگار روز چهارشنبه ۱۲ شهریورماه ۱۳۹۹، در حساب کاربری توییترش از صدور احکام ۴ سال و ۹ ماه حبس تعزیری، ۲ سال محرومیت از خبرنگاری و توقیف وسایل ارتباطی، از سوی شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران خبر داده بود.
شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران، این روزنامه نگار و خبرنگار فعال در توییتر را به ۴ سال و ۹ ماه حبس تعزیری، ۲ سال محرومیت از خبرنگاری و توقیف وسایل ارتباطی محکوم کرده بود.
دادگاه انقلاب تهران این حکم را بر اساس فعالیتهای رسانهای محمد مساعد که قاضی آن را «سیاهنمایی»، «بحراننمایی»، «تحریک مخاطب خالیالذهن» و «شالودهشکنی» نامیده، صادر کرده است.
در صورت تایید این حکم در دادگاه تجدیدنظر، با اعمال ماده ۱۳۴ قانون مجازات اسلامی، مجازات اشد یعنی ۴ سال حبس در خصوص محمد مساعد قابل اجرا خواهد بود.
پیشتر محمد مساعد، روزنامه نگار و از خبرنگاران فعال در توییتر که بیش از ۳۲ هزار دنبالکننده دارد، از شکایت یک نماینده مجلس از وی در رابطه با انتشار مطالبی درباره فساد شرکت خودروسازی سایپا خبر داده بود.
این خبرنگار در روز شنبه ۶ اردیبهشت ماه ۱۳۹۹، با شکایت محمد عزیزی، نماینده مجلس در خصوص پرونده سایپا به دادسرای اوین احضار و در نهایت با قرار کفالت آزاد شده بود.
محمد مساعد، روز یکشنبه ۷ اردیبهشتماه ۱۳۹۹، در صفحه توییتر خود نوشت: «دیروز با شکایت محمد عزیزی، نماینده مجلس که درگیر پرونده فساد سایپاست، به دادسرای اوین رفتم و در نهایت با قرار کفالت آزاد شدم.» این روزنامه نگار، همچنین از پیشنهاد وساطت از سوی برخی برای مصالحه خبر داد و نوشت که آن را قبول نخواهد کرد.
محمد عزیزی، نماینده ابهر و فریدون احمدی، نماینده زنجان در مجلس ایران، به اتهام معاونت در اخلال در بازار خودرو در تابستان سال گذشته بازداشت و سپس با ارائه وثیقه ۱۰ میلیارد تومانی آزاد شده و به مجلس بازگشتند.
پیشتر نیز محمد مساعد در روز جمعه ۱ آذرماه سال گذشته بازداشت شده بود.
گفته میشود که بازداشت او به دلیل توییتهایی بوده که در زمان قطعی اینترنت نوشتهاست.
اعتراضات به گران شدن قیمت بنزین از روز جمعه ۲۴ آبان ماه آغاز و در روزهای بعد شدت گرفت و طی آن صدها شهروند ایرانی کشته و زخمی شدند و هزاران تن بازداشت شدهاند.
دسترسی به اینترنت از روز شنبه ۲۵ آبان، از سوی مقامات حکومت ایران قطع شدهاست.
این روزنامهنگار در یکی از پستهایش در توییتر نوشته: «سلام بر جهان آزاد! من برای نوشتن این مطلب از ۴۲ پراکسی مختلف استفاده کردم! میلیون ها ایرانی اینترنت ندارند. می توانید ما را بشنوید؟»
محمد مساعد، که روز جمعه ۱ آذرماه سال گذشته بازداشت شدهبود، با قرار وثیقه بعد از تقریباً دو هفته از زندان اوین آزاد شد.
محمد مساعد خبرنگار حوزه اقتصاد است و سابقه همکاری با روزنامههایی چون شرق و همشهری را در کارنامه خود دارد.
روز دوشنبه ۲۳ تیرماه ۱۳۹۹، کمیته حفاظت از روزنامهنگاران (CPJ)، محمد مساعد را بهعنوان یکی از برندگان جایزه کمیته حفاظت از روزنامهنگاران امسال انتخاب کرد.
نویسنده
رحیم الیاسی