کانون نویسندگان ایران، طی یک سلسله گزارشات به صورت هفتگی به وضعیت آزادی بیان در ایران می پردازد. این کانون گزارشی از وضعیت آزادی بیان در ایران طی هفته اخیر از روز پنجشنبه ۲۰ شهریورماه ۱۳۹۹ تا چهارشنبه ۲۶ شهریورماه ۱۳۹۹، ارائه داده است.
به گزارش کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی، امروز جمعه ۲۸ شهریورماه ۱۳۹۹، کانون نویسندگان ایران گزارشی هفتگی از وضعیت آزادی بیان در ایران از روز پنجشنبه ۲۰ شهریورماه ۱۳۹۹ تا چهارشنبه ۲۶ شهریورماه ۱۳۹۹، ارائه داد که در این گزارش به وقایع مختلفی از قبیل؛ اعتراض به حکم اعدام نوید افکاری، محکومیت عباس بهبهانی، اجرای حکم اعدام نوید افکاری، حکویت سجاد شکری، فعال کارگری، تایید حکم اعدام روح الله زم، انتقال مژگان کاووسی به بیمارستان و … پرداخت.
متن کامل گزارش کانون نویسندگان ایران از روز پنجشنبه ۲۰ شهریورماه ۱۳۹۹ تا چهارشنبه ۲۶ شهریورماه ۱۳۹۹، به این شرح است:
پنجشنبه ۲۰ شهریور ۱۳۹۹
– در اعتراض به حکم اعدام نوید افکاری: به گزارش خبرگزاری آلمان، یوهانس هربر، مدیر جامعه ورزشکاران دو و میدانی آلمان، روز پنجشنبه ۱۹ شهریور گفت: «به عنوان اعضای جامعه ورزشکاران باید از خود و یکدیگر محافظت کنیم. نباید در برابر شکنجه و حکم اعدام یک ورزشکار به خاطر شرکت در تظاهرات مسالمتآمیز ساکت بنشینیم.» آلفونس هوئرمن، رئیس کنفدراسیون ورزشهای المپیک آلمان، نیز گفت که آنها به شدت در مورد سرنوشت نوید افکاری نگران هستند.
– حذف تصویر دختران از طرح جلد جدید کتاب ریاضی سوم دبستان، در این روز خبرساز شد و کاربران شبکههای اجتماعی به آن اعتراض کردند. همچنین نام فردوس حاجیان، معلم برگزیدهى یونسکو هم که به دلیل مواضع انتقادیاش ممنوع التصویر است، از بین مؤلفان این کتاب حذف شده است.
جمعه ۲۱ شهریور
– ۳۱۳ نفر از سینماگران ایرانی، در این روز که «روز ملی سینما» نامگذاری شده است، خواهان برچیده شدن نظام سانسور و حذف هر نوع پروانهی فیلمسازی شدند. آنها در بیانیهای کوتاه و یک جملهای نوشتند: «ما سینماگران در روز ملی سینما خواهان برچیده شدن نظام سانسور و حذف هر نوع پروانه فیلمسازی هستیم.»
– در خبری اعلام شد که شهروندی با نام مهندس عباس بهبهانی مدیر شرکت تولیدی چینی در گناباد به اتهام «توهین به قاسم سلیمانی» به هفت سال زندان محکوم شده است.
– معاون اجتماعی پلیس فتا ناجا دو شهروند را به دلیل ضبط و انتشار ویدیوی به زمین افتادن یک دانش آموز در صف یکی از مدارس شهرستان ارومیه بازداشت کرد. این معاونت مدعی شد که این دانش آموز به بیماری کرونا مبتلا نبوده و به دلیل ضعف جسمانی به زمین افتاده است و عواملی که با انتشار این ویدئو باعث «تشویش اذهان عمومی» شده بودند دستگیر شدند.
شنبه ۲۲ شهریور
– گروهی از هنرمندان و نویسندگان سرشناس جهان با انتشار یک فراخون عمومی به کارزار اینترنتی اعتراض به تداوم حبس نسرین ستوده، وکیل و فعال مدنی، پیوستند و خواستار آزادی هرچه سریعتر او شدند.
– یک شهروند در چهارمحال و بختیاری به دلیل آنچه «توهین به مقدسات در فضای مجازی» عنوان شده، توسط مأموران امنیتی به اتهام اهانت به دختر پیامبر اسلام بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شده است.
– با وجود درخواست بسیاری در ایران و جهان برای توقف اجرای حکم اعدام نوید افکاری، این ورزشکار جوان که در جریان اعتراضهای مرداد ۱۳۹۷ شیراز بازداشت شده بود، در این روز اعدام شد.
– الهام خمسه، زندانی سیاسی که در حین شعارنویسی در یکی از خیابانهای تهران بازداشت شده بود، در این روز به صورت اجباری از زندان اوین به بیمارستان روانپزشکی امینآباد منتقل شد. خانم خمسه از اواخر مردادماه امسال دوران محکومیت ۲ سالهی خود را بابت اتهام «توهین به رهبری» در بند زنان زندان اوین سپری میکرد.
دوشنبه ۲۴ شهریور
– مشاور رئیس مرکز ملی فضای مجازی در این روز از دستور علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی برای تسریع در راهاندازی شبکه ملی اطلاعات خبر داد و گفت رهبر جمهوری اسلامی از مرکز ملی فضای مجازی خواسته که هر سه ماه یک بار از پیشرفت این شبکه به او گزارش دهد.
– در این روز ارشیا نقوی انارکی و شهین خاکپور، در شعبهی هفت دادگاه تجدید نظر استان کرمان محاکمه و به اتهام «اقدام علیه امنیت ملی از طریق تشکیل و اداره گروههای مخالف نظام» به ده سال حبس، به اتهام «عضویت در گروههای مخالف نظام» به پنج سال حبس، به اتهام «توهین به آیت الله خمینی و رهبری» به دو سال حبس و به اتهام «تبلیغ علیه نظام» به یک سال حبس و در مجموع هر یک به تحمل هجده سال حبس تعزیری محکوم شدند.
– سجاد شکری، فعال کارگری، در دادگاه انقلاب تهران به چهار سال حبس تعزیری محکوم شد. گفته می شود این حکم در پی حضور وی در تجمع اعتراضی روز جهانی کارگر که در سال ۹۸ مقابل مجلس برگزار شده بود، صادر شده است. آقای شکری روز پنجشنبه ۱۶ مرداد توسط نیروهای امنیتی در تهران بازداشت و به زندان اوین منتقل شده بود.
– پنج کارشناس حقوق بشر سازمان ملل با صدور بیانیهای ضمن محکومیت اعدام نوید افکاری، با اشاره به برخی «نا آرامیهای اجتماعی» در ایران، گفتند که حکومت ایران از «اعدام یک ورزشکار برای ترساندن مردم» استفاده کرده است.
– محمد یزدی، فرمانده سپاه محمد رسولالله تهران، گفته است با استفاده از ظرفیت پایگاههای بسیج، «تیمهای ضربت» در محلات مختلف تهران تشکیل شده تا طرح «امنیت محله محور» را اجرایی کنند.
– یکی از وکلای نوید افکاری، امروز از زیر حکم اعدام بودن ۳۰ نفر خبر داد. حسن یونسی خطاب به منتقدانی که خواهان اطلاعرسانی عمومی از وضعیت محکومان به اعدام هستند در توئیتر نوشت: «الان بیش از ۳۰ نفر زیر حکم اعدام هستند. منتظریم ببینیم چه میکنند.»
سه شنبه ۲۵ شهریور
– در این روز خبر رسید غزال انصاری راد، جاسم خدارحمی، محمد خیراتی و شروین پناهی چهار تن از هنرمندان موسیقی و خوانندگانی هستند که هفته گذشته در استان کهگیلویه و بویراحمد تحت عنوان «باند مروج فساد و فرهنگ غربی در فضای مجازی»همراه با حدود ۲۰ تن دیگر که فعال در زمینهی مدلینگ خوانده شدهاند، با شکایت ادارهی اطلاعات یاسوج و گزارشهایی از اطلاعات سپاه یاسوج بازداشت و پس از چند روز با تودیع قرار به صورت موقت و تا پایان مراحل دادرسی آزاد شدهاند و برخی نیز کماکان در بازداشت بسر میبرند. غزال انصاری راد که پیش از این نیز به دلیل خوانندگی سابقه بازداشت دارد، به تازگی در شهر مونیخ آلمان در چهارمین دوره جشنوارهی ترمه (جشنواره فرهنگ ایران_مونیخ) شرکت کرد و به خوانندگی پرداخت.
– حکم اعدام روح الله زم، مدیر سایت و کانال تلگرامی آمد نیوز در دیوان عالی کشور عیناً تأیید شد. سخنگوی قوهی قضائیه، اسماعیلی ضمن تأیید این خبر اعلام کرد: «دیوان عالی کشور پس از رسیدگی به پرونده زم، اعتراض وی را به استناد دلایل و مستندات پرونده نپذیرفت و حکم وی را تائید کرد.»
– در این روز محمد نوریزاد، فعال مدنی و زندانی سیاسی محبوس در زندان اوین بابت پرونده قضائی خود در شعبه دادگاه تجدیدنظر استان گلستان به اتهامات «فعالیت تبلیغی علیه نظام» به تحمل ۲ سال حبس تعزیری و «توهین به رهبری» هم به تحمل ۱ سال حبس تعلیقی محکوم شد.
چهارشنبه ۲۶ شهریور
– در خبری اعلام شد مژگان کاوسی، محقق، نویسنده و مترجم، که در جریان اعتراضات سراسری آبان ۹۸ بهدست نیروهای امنیتی در منزل خود در نوشهر بازداشت شده بود، جهت انجام عمل جراحی به بیمارستان طالقانی تهران اعزام شد. خانم کاوسی که از تاریخ ۳۰ اردیبهشت امسال دوران ۳ سال محکومیت خود را به اتهامات «فعالیت تبلیغی علیه نظام» و «عضویت در گروههای مخالف نظام» و «تحریک مردم جهت بر هم زدن نظم و امنیت کشور» در بند زنان زندان اوین سپری میکند، به بیماری گوارشی و هموروئید مبتلا است.