«کانون نویسندگان ایران»، گزارشی از وضعیت آزادی بیان در هفته گذشته ارائه کرد.
به گزارش کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی، روز شنبه ۲۸ تیرماه ۱۳۹۹، «کانون نویسندگان ایران» گزارشی از وضعیت آزادی بیان در ایران از روز پنج شنبه ۱۹ تیر تا چهارشنبه ۲۵ تیر ۱۳۹۹، ارائه داد که در این گزارش به وقایع مختلفی از جمله؛ بازداشت مریم سامقانی، فعال مدنی ساکن گرگان، تایید حکم اعدام امیرحسین مرادی، محمد رجبی و سعید تمجیدی در دیوان عالی کشور، اعترافات تلویزیونی روحالله زم مدیر آمدنیوز، بازداشت یاور سلطانی فعال مدنی اهل ماکو، اعتراضات کارگران شرکت کشت و صنعت نیشکر هفتتپهو … پرداخت.
متن کامل گزارش «کانون نویسندگان ایران» به این شرح است:
پنجشنبه ۱۹ تیر ۱۳۹۹
– فرنگیس مظلوم، مادر سهیل عربی، زندانی سیاسی در پروندهای به همراه هفت فعال سیاسی دیگر، که هرکدام تا به یک سال زندان محکوم شدهاند، به ۶ سال حبس تعزیری محکوم شد.
– در این روز خبر درخواست اجرای مجازات شلاق از سوی علینژاد، معاون وزیر ورزش برای علی میرمیران، ورزشکار برندهی دو مدال طلای جهان و قهرمان آسیا، به خاطر انجام مصاحبهای انتقادی، منتشر شد. آقای میرمیران پیشتر از بابت اتهام «افترا و نشر اکاذیب» به ۵۰ ضربه شلاق محکوم شده بود.
– مهرداد موسوی، شهروند بهایی در این روز به اتهام «فعالیت تبلیغی علیه نظام از طریق تبلیغ بهائیت» بازداشت و جهت تحمل حکم ۶ ماه حبس، به زندان دستگرد اصفهان منتقل شد.
– در این روز خبر بازداشت مریم سامقانی، فعال مدنی ساکن گرگان منتشر شد. او که روز قبل به دادسرای امنیت اوین احضار شده بود، بازداشت و به زندان منتقل شد. خانم سامقانی به اتهام «اجتماع و تبانی علیه امنیت کشور» به تحمل پنج سال حبس تعزیری و «فعالیت تبلیغی علیه نظام» به یک سال حبس تعزیری محکوم شده است.
جمعه ۲۰ تیر
– در این روز محمود صالحی و عثمان اسماعیلی، دو فعال کارگری ساکن شهرستان سقز استان کردستان، که به دلیل شکایت حفاظت اطلاعات نیروی انتظامی از آنها با اتهام «به کارگیری آرم یکی از احزاب کرد مخالف نظام در فضای مجازی» مواجه بودند، از اتهام «فعالیت تبلیغی علیه نظام» تبرئه شدند.
– در این روز وکلای امیرحسین مرادی، محمد رجبی و سعید تمجیدی از بازداشت شدگان اعتراضات آبان خبر دادند که حکم اعدام موکلانشان در دیوان عالی کشور تایید شده است.
شنبه ۲۱ تیر
– سیمای جمهوری اسلامی در برنامهای به نام «بدون تعارف» (مشابه با برنامههای «اعترافات تلویزیونی») روحالله زم، مدیر آمدنیوز و زندانی محکوم به اعدام را مقابل دوربین نشاند.
– سازمان دیدبان حقوق بشر، با انتشار بیانیهای ضمن محکوم کردن پاسخگویی مقامات ایران به اعتراضات مردمی با صدور حکم اعدام، خواهان لغو فوری احکام صادره شد و آن را بیرحمانه و غیرقابل بازگشت خواند. این سازمان همچنین با اشاره به صدور حکم اعدام علیه روح الله زم، اتهام «افساد فی الارض» را یک اتهام مبهم دانسته و روند قضایی رسیدگی به پروندهی این افراد را همراه با بدرفتاری و شکنجه جهت اخذ اعترافات اجباری عنوان کرد.
– هادی مهرانی، مدیر کانال تلگرامی جانبازان اصلاحطلب از بابت اتهام «تبلیغ علیه نظام» به بیش از سه ماه حبس تعزیری محکوم شد. آقای مهرانی در ماههای گذشته در توییترش صریحاً از وضعیت مدیریت کرونا در ایران و هدف قرار دادن هواپیمای اوکراینی انتقاد کرده بود.
– حسین ریحانی، یکی از بازداشتشدگان اعتراضات آبان ۹۸ در این روز به «محاربه» متهم شد. او در نامهای از زندان اعلام کرد که به دلیل فرستادن یک اس.ام.اس مبنی بر اینکه «بانکها را آتش زدند» با این اتهام مواجه شده است.
دوشنبه ۲۳ تیر
– یاور سلطانی، فعال مدنی اهل ماکو در این روز توسط مأموران اطلاعات سپاه این شهرستان بازداشت و به زندان ماکو منتقل شد. گفته میشود وی از منتقدان نصب یک مجسمه در میدان اصلی شهر ماکو بوده است.
– اسماعیل محمدولی، خبرنگار حوزهی کارگری که همراه با همکار عکاسش، محمد رودگلی، برای تهیه خبر از شرکت کشت و صنعت نیشکر هفتتپه به شوش رفته بود،به دست پلیس امنیت بازداشت شد.
– در همین روز خبر رسید کمیتهی حفاظت از روزنامهنگاران، محمد مساعد، روزنامهنگاری را که پیشتر به دلیل اطلاعرسانی درباره قطع اینترنت در روزهای برپایی اعتراضهای آبان ماه سال ۱۳۹۸ و همچنین به اتهام انتقاد از آماده نبودن حکومت ایران برای مقابله با شیوع کرونا بازداشت شده بود، به عنوان یکی از برندگان جوایز امسال این نهاد برگزیده است.
سه شنبه ۲۴ تیر
– اعتراضات کارگران شرکت کشت و صنعت نیشکر هفتتپه در حالی به سیامین روز خود رسید که در این روز تعدادی از کارگران معترض، آقایان مسلم چشمهخاور، یوسف بهمنی، ابراهیم عباسی و محمد خنیفر، توسط پلیس امنیت شهرستان شوش بازداشت شدند.
– حکم ده سال زندان به زهرا محمدی، مدرس زبان کُردی، به اتهام «جمعآوری گروه علیه کشور» از سوی دادگاه سنندج ابلاغ شد.
– در این روز خبر اجرای حکم ۷۴ ضربه شلاق سجاد صادقی، مجری و کارشناس رادیو در تاریخ ۷ تیرماه منتشر شد. آقای صادقی پیشتر به دلیل منتشر کردن اطلاعاتی پیرامون دریافت رشوه در یکی از معاملات نفتی توسط وزارت اطلاعات بازداشت و از بابت اتهامات «توهین، تهدید و افترا» به ۷۴ ضربه شلاق تعزیری محکوم شده بود.
– میلاد جنت، شاعر، مترجم و عضو کانون نویسندگان ایران در منزل بازداشت شد. ماموران امنیتی پس از تفتیش کامل بسیاری از وسایل شخصی وی ازجمله کتابها، لبتاپ و… را ضبط کردند.
چهارشنبه ۲۵ تیر
– چهار کارگر معترض هفت تپه؛ مسلم چشمهخاور، یوسف بهمنی، ابراهیم عباسی و محمد خنیفر پس از یک روز بازداشت آزاد شدند.
– دومین جلسهی دادگاه تعدادی از امضا کنندگان بیانیهی ۷۷ امضایی درباره اعتراضات آبان در این روز در دادگاه انقلاب تهران برگزار شد که در این جلسه محمد حسین کروبی، عیسی سحرخیز، مهدی محمودیان، محسن آرمین، محمدصادق نوروزی، قربان بهزادیاننژاد، مهدی دریسپور و حسن اسدیزیدآبادی دفاعیات خود را بیان کردند.
– هشتگ «اعدام_نکنید» که کاربران توییتر در اعتراض به صدور احکام اعدام برای سه معترض آبان و همچنین اجرای حکم اعدام دو شهروند کرد استفاده کردند، با وجود فیلتر بودن توییتر و کاهش سرعت و اختلال ایجاد شده در اینترنت ایران، در این روز ترند جهانی شد.
– بیش از صد تن از اساتید دانشگاه و فعالان سیاسی، مدنی و فرهنگی طی یک بیانیهای که در این روز منتشر شد، خواستار همکاری همگانی برای جلوگیری از اعدام امیرحسین مرادی، سعید تمجیدی و محمد رجبی، سه تن از بازداشت شدگان اعتراضات آبان ماه شدند.
– پیمان فرهنگیان، شاعر و فعال کارگری ساکن بندر کیاشهر، با تودیع قرار وثیقهی ۴۰۰ میلیون تومانی در این روز آزاد شد. آقای فرهنگیان در تاریخ ۳۱ خردادماه توسط مأموران وزارت اطلاعات همراه با ضرب و جرح بازداشت و پس از پایان مراحل بازجویی به زندان ازبرم لاهیجان منتقل شده بود.
– علیرضا علینژاد، متهم سیاسی محبوس در زندان اوین و برادر مسیح علینژاد، روزنامه نگار ایرانی ساکن آمریکا توسط شعبه ٢٨ دادگاه انقلاب تهران در این روز بابت اتهام «اجتماع و تبانی به قصد اقدام علیه امنیت کشور» به ۵ سال حبس، بابت اتهام «توهین به رهبری» به ۲ سال حبس، بابت اتهام «تبلیغ علیه نظام» به ۱ سال حبس و در مجموع به ۸ سال حبس تعزیری محکوم شد.