ناهید شقاقی، اکرم نصیریان، مریم محمدی و اسرین درکاله از اعضای «ندای زنان ایران» جهت اجرای حکم زندان به شعبه اول اجرای احکام دادسرای امنیت اوین احضار شدند. این شهروندان طی حکمی از سوی شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب به ریاست قاضی ایمان افشاری، هر یک به ۵۰ ماه زندان محکوم شده بودند که بر اساس ماده ۱۳۴ قانون مجازات اسلامی (قانون تجمیع جرائم) ۳ سال از این حکم در خصوص هریک از آنها قابلاجراست.
به گزارش کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی، روز دوشنبه ۱۹ خرداد ۱۳۹۹، بر اساس تماس مستقیم تلفنی از سوی شعبه اول اجرای احکام و همچنین ابلاغیه که توسط سامانه قوه قضاییه ثنا بدست ناهید شقاقی، اکرم نصیریان، مریم محمدی و اسرین درکاله رسیده است از اعضای «ندای زنان ایران» خواسته شده تا خود را جهت اجرای حکم زندان به شعبه اول اجرای احکام دادسرای اوین معرفی کنند.
یک منبع مطلع ضمن تایید این خبر به کمپین گفت: « ناهید شقاقی، اکرم نصیریان، مریم محمدی و اسرین درکاله پیش تر و در تاریخ ۲۴ اسفند ۹۸ جهت اجرای حکم فراخوانده شده بودند و این ابلاغیه دومی است که توسط شعبه اجرای احکام با وثیقه گذار و این افراد مستقیم تماس گرفته شده و همچنین این احضار از طریق سامانه قوه قضایی نیز بدست اعضای ندای زنان رسیده است.»
بر اساس این گزارش مریم محمدی، اسرین درکاله، ناهید شقاقی و اکرم نصیریان توسط شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب اسلامی به ریاست قاضی ایمان افشاری از اتهام «تشکیل و عضویت در گروه غیرقانونی ندای زنان ایران) بهقصد براندازی تبرئه» شده و بابت اتهام «اجتماع و تبانی» هر یک به سه سال زندان و برای اتهام «تبلیغ علیه نظام» هریک به شش ماه ماه زندان و بابت اتهام «تظاهر به عمل حرام با مصداق بیحجابی» هر کدام از این فعالان به ۸ ماه زندان محکوم شدهاند.
روز پنج شنبه ۳۰ آبان ۱۳۹۸، بر اساس احضاریه ابلاغشده توسط سامانه الکترونیکی قوه قضاییه (ثنا) به مریم محمدی، اسرین درکاله، ناهید شقاقی و اکرم نصیریان از این چهار فعال حقوق زنان خواستهشده است که در روز چهارشنبه ۱۳ آذر ۱۳۹۸، جهت رسیدگی به اتهامات در شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران حاضر شوند.
این چهار عضو «ندای زنان ایران» توسط ماموران وزارت اطلاعات بازداشت و در شعبه دوم دادسرای امنیت اوین به ریاست قاضی نصیری پور اتهاماتی مشابه به آن ها تفهیم شده بود که این اتهامات عبارت بودند از:
۱. «اجتماع و تبانی بهقصد انجام جرم علیه امنیت کشور.»
۲. «فعالیت تبلیغی علیه نظام.»
۳. «عضویت در گروه ندای زنان ایران باهدف بر هم زدن امنیت کشور.»
۴. «تشویق به فساد و فحشا از طریق کشف حجاب و حمایت از این موضوع و جریانات همراه آن و انتشار آن در فضای مجازی.»
۵. «تظاهر به عمل حرام در اماکن عمومی.»
لازم به توضیح است که به خانم محمدی علاوه برای این اتهامات، اتهام « تشکیل گروه ندای زنان ایران باهدف بر هم زدن امنیت کشور» نیز تفهیم شده بود.
تمامی اعضای بازداشت شده «ندای زنان ایران» با تامین وثیقه به صورت موقت تا پایان مراحل دادرسی از زندان اوین آزاد شدند.
خانم نصیریان، روز دوشنبه ۹ اردیبهشت ۱۳۹۸، توسط مأموران امنیتی در خیابان بازداشت به بند ۲۰۹ وزارت اطلاعات مستقر در زندان اوین جهت بازجویی منتقل شد. گفته می شود اتهامات “تشویش اذهان عمومی و تشویق به بیحجابی” به وی در آن زمان تفهیم شدهبود.
این فعال حقوق زنان روز یکشنبه ۵ خرداد ۱۳۹۸، با سپردن وثیقه ۲۰۰ میلیون تومانی به صورت موقت آزاد شد.
روز شنبه ۱ تیر ۱۳۹۸، خانم شقاقی که صبح روز چهارشنبه ۲۵ اردیبهشت در منزل شخصیاش بازداشت و جهت بازجویی به بند ۲۰۹ زندان اوین منتقل شده بود، با سپردن وثیقه ۲۰۰ میلیون تومانی، به صورت موقت، تا پایان مراحل دادرسی از زندان اوین آزاد شد.
از سوی دیگر روز چهارشنبه ۱۳ شهریور ۱۳۹۸، مریم محمدی، فعال حقوق زنان جهت اخذ آخرین دفاعیات خود پس از انتقال به دادسرای اوین، توسط قاضی نصیری پور، رییس شعبه دوم بازپرسی تفهیم اتهام شد.
مریم محمدی، روز دوشنبه ۱۷ تیر ۱۳۹۸، توسط نیروهای امنیتی در گرمسار بازداشت و سپس به بند ۲۰۹ وزارت اطلاعات مستقر در زندان اوین منتقل شده بود.
لازم به توضیح است که اسرین درکاله دختر خاله خانم محمدی نیز طی روزهای چهارشنبه و شنبه ۶ و ۹ شهریورماه در شعبه دوم بازپرسی توسط قاضی نصیری پور، رییس شعبه دوم بازپرسی دادسرای امنیت اوین، با اتهاماتی مشابه تفهیم اتهام شده بود. روز یکشنبه ۶ مرداد ۱۳۹۸، اسرین درکاله، توسط مأموران وزارت اطلاعات در گرمسار بازداشت شد.
شب سهشنبه ۱۵ مرداد ۱۳۹۸، اسرین درکاله و مریم محمدی از بند ۲۰۹ زندان اوین به بند عومی زنان در این زندان منتقل شدند و روز سه شنبه ۲۶ شهریور ۱۳۹۸ هرکدام با تأمین وثیقه ۳۰۰ میلیون تومانی بهصورت موقت و تا پایان مراحل دادرسی از بند زنان زندان اوین آزاد شدند.
گزارش شده است که این دو فعال در تاریخ ۱۶ اسفندماه ۱۳۹۷ در مراسمی که به مناسبت ۸ مارس روز جهانی زن در تهران توسط انجمن «ندای زنان ایران» برگزار شده بود، در ارتباط با موضوعاتی با عناوین “زنان نیروی اصلی اعتراض” و “۴۰ سالگی جنبش زنان” سخنرانی کرده بودند و همین امر منجر به بازداشت آنها شده بود.
گفته میشود که اعضای بازداشتشده «ندای زنان ایران»، چهرههای فعال در امر سوادآموزی زنان، کمک به بالا بردن سطح و پیگیری مطالبات حقوق زنان، حمایت از بانوان در مقابل خشونتهای خانگی، مخالفت با ازدواج اجباری و زودهنگام کودکان و همچنین در همیاری و کمک به مردم سیلزده و اقشار آسیبدیده جامعه فعالیت داشته اند.
گزارش: آرون عسکری