«کانون نویسندگان ایران»، گزارشی از وضعیت آزادی بیان در هفته گذشته ارائه کرد.
به گزارش کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی، روز پنجشنبه ۱ خرداد ماه ۱۳۹۹، «کانون نویسندگان ایران» گزارشی از وضعیت آزادی بیان در ایران از روز ۱ تا ۷ خرداد ۱۳۹۹، ارائه داد که در این گزارش به وقایع مختلفی از جمله؛ احضار « عیسی سحر خیز» برای اجرای حکم زندان، انتقال «سهیلا حجاب» به زندان قرچک با ضرب و شتم، اعتصاب غذای «سکینه پروانه»، برگزاری دادگاه تجدید نظر «پیام درفشان» و … پرداخت.
متن کامل گزارش «کانون نویسندگان ایران» به این شرح است:
گــــزارش آزادی بیان در هفتهای که گذشت (یکم خرداد – هفتم خرداد ۱۳۹۹)
پنجشنبه ۱ خرداد ۱۳۹۹
– اتحادیهی آزاد کارگران ایران از احضار و بازجویی سامان قادرنژاد به ادارهی اطلاعات سنندج خبر داد. بازجویی از او در بارهی فعالیتهایش در روز جهانی کارگر سال گذشته و شبکههای اجتماعی بوده است.
– روزبه پیری، شهروند تبریزی، از بازداشت شدگان اعتراضات سراسری آبان ماه سال ۹۸ در شعبه اول دادگاه تجدیدنظر استان آذربایجان شرقی به اتهام «تبلیغ علیه نظام» به ۹۱ روز حبس تعزیری محکوم شد.
– نامهی تعدادی از عوامل تئاتر کشور با درخواست «سختگیری کمتر» و «کاهش ممیزی» فیلم ویدئوی تئاترهایشان منتشر شد.نویسندگان نامه با پذیرش و تائید سانسور حکومتی و اقرار موافق با خودسانسوری، خطاب به وزارت ارشاد حذف “ممیزی مجدد” را درخواست کرده اند. این نامه واکنشهای منفی فراوانی به دنبال داشت.
– نسیم مقصودلو (خواهر امیرحسین مقصودلو، خواننده ایرانی معروف به «تتلو») در رشت بازداشت شد. گفته میشود بازداشت این خوانندهی زن به دنبال آوازخواندن در یک مراسم خصوصی صورت گرفته است.
جمعه ۲ خرداد
– عیسی سحرخیز، روزنامهنگار و زندانی سیاسی پیشین، برای اجرای حکم زندان (به اتهام توهین به رهبری و توهین به رؤسای سابق قوهی مجریه و قضاییه) به واحد اجرای احکام دادسراى ناحیهی ٢٨ تهران احضار شد.
– در این روز ملیحه تیرهگل، پژوهشگر ادبیات تبعید در امریکا درگذشت. از ملیحه تیرهگل دو اثر «مقدمهای بر ادبیات فارسی در تبعید» و «روایتی از ادبیات فارسی در تبعید» در ۱۴ جلد منتشر شده است.
– فرماندهی انتظامی استان هرمزگان، غلامرضا جعفری، خبر داد فردی که با انتشار کلیپی گفته بود اعضای شورای شهر هر چه سریعتر تکلیف انتخاب شهردار جدید را مشخص کنندیا شورای شهر تعطیل شود، شناسایی و به اتهام توهین و تهدید علیه اعضای شورای شهر در فضای مجازی، بازداشت شد.
شنبه ۳ خرداد
– ۱۱تن از فروشندگان و مالکان کتابفروشیهای محدودهی خیابان انقلاب تهران، به دلیل فروش «کتب غیرمجاز و ممنوعه» بازداشت شدند. رئیس پلیس امنیت عمومی تهران بزرگ ضمن اعلام این خبر از صدور دستور پلمب تعدادی از واحدهای فروش کتاب و نوشتههای غیر مجاز، ممنوعه و فاقد مجوز انتشار، خبر داد.
– در همین روز اعلام شد که به دنبال همرسانی گستردهی کلیپی با مضمون رقص در تفرجگاه بند شهرستان ارومیه، تعداد کثیری از شهروندان بازداشت و سایر افراد مرتبط نیز تحت تعقیب قضایی قرار گرفتند. پیش از این دادستان عمومی و انقلاب مرکز استان آذربایجان غربی طی نامهای به فرماندهی انتظامی این استان، این افراد را «هنجار شکن» خوانده و خواستار برخورد قاطع با آنها که در آستانهی شب قدر اقدام به اینکار کردند، شده بود.
– سمیه راموز که از حدود دو هفته قبل توسط مأموران ادارهی اطلاعات بوشهر بازداشت شده بود، طی یک تماس تلفنی با خانوادهاش از انتقال خود به بازداشتگاه ادارهی اطلاعات این شهر خبر داد. به گزارش خبرگزاری هرانا، خانم راموز که ۳۷ ساله و آرایشگر است، احتمالاً به دلیل فعالیت در فضای مجازی بازداشت شده است.
– سهیلا حجاب پس از مراجعه به دادگاه تجدیدنظر استان تهران همراه با ضرب و جرح بازداشت و به زندان قرچک ورامین منتقل شد. این فعال مدنی ، اسفند سال گذشته در شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب اسلامی تهران به ریاست قاضی مقیسه بابت اتهامات «تبلیغ علیه نظام»، «اجتماع و تبانی»، «تشویش اذهان عمومی به قصد آشوب»، «تشکیل گروه در راستای حقوق زنان»، و «درخواست رفراندوم و تغییر قانون اساسی» مجموعاً به ۱۸ سال زندان محکوم شده بود.
یکشنبه ۴ خرداد
در این روز خبر لغو احکام زندان اسماعیل بخشی، علی نجاتی، محمد خنیفر، از کارگران عضو سندیکای هفتتپه، منتنشر شد. بنا بر همین خبر مرضیه امیری، عاطفه رنگریز، ندا ناجی، لیلا حسینزاده، سهیل آقازاده از دانشجویان زندانی و امیرحسین محمدیفرد، سردبیر نشریه گام بههمراه اعضای هیئت تحریریهی نشریه، ساناز الهیاری، عسل محمدی، هیراد پیربداقی بازداشتی دادگاه هفتتپه و حسن سعیدی، فعال سندیکای کارگران شرکت واحد نیز لغو شده است. گفته میشود لغو این احکام در جریان «عفو رهبری» به مناسبت «عید فطر» انجام گرفته است. جنبش کارگری در سالهای اخیر بسیار فعال بوده است.
دوشنبه ۵ خرداد
– سکینه پروانه، شهروند بازداشتی در زندان قرچک ورامین در اعتراض به صدور حکم و همچنین عدم اجرای اصل تفکیک جرائم دست به اعتصاب غذا زد. خانم پروانه پیشتر توسط دادگاه انقلاب تهران به ۵ سال حبس تعزیری و ۲ سال ممنوعیت از عضویت در دستجات سیاسی محکوم شد.
– محمدمهدی میرباقری، عضو مجلس خبرگان خواهان پیگرد قضایی و برخورد با خبرگزاری شفقنا به دلیل انتشار نظر متفاوت مراجع تقلید قم با رهبر جمهوری اسلامی در خصوص اعلام عید فطر شد. همزمان چند رسانه در قم نیز این خبرگزاری را به «فتنه انگیزی» متهم کرده و خواستار برخورد با آن شدند.
سه شنبه ۶ خرداد
– دادگاه تجدیدنظر استان البرز، پیام درفشان، وکیل دادگستری و فعال حقوق بشر را از بابت اتهام «توهین به رهبری» بر اساس ادلهای برگرفته از «چت خصوصی!» او به ۲ سال حبس تعزیری و ۲ سال محرومیت از وکالت محکوم کرد، که این محکومیت به مدت ۲ سال به حالت تعلیق در آمده است.
– در همین روز به گزارش خبرگزاری هرانا،دادگاه تجدیدنظر استان البرز، یک وکیل دیگر به نام فرخ فروزان را نیز به اتهام «توهین به رهبری» به ۱ سال حبس و ۲ سال محرومیت از وکالت محکوم کرد که این حکم نیز مدت ۲ سال به حالت تعلیق در آمده است.
– اتحادیهی آزاد کارگران خبر از ارجاع پروندهی جعفر عظیمزاده به شعبهی بیست و ششم دادگاه انقلاب اسلامی تهران داد. اتهام آقای عظیمزاده «تبلیغ علیه نظام از طریق انتشار بیانیه جمعی با دیگر زندانیان» و «فایل صوتی در دفاع از کارگران هفت تپه و بازداشتیهای روز جهانی کارگر سال گذشته» عنوان شده. پرونده سازی مجدد علیه وی در حالی صورت گرفته است که نزدیک به هفده ماه از زندانی شدنش میگذرد.
– در همین روز ژان ایو لو دریان، وزیر خارجهی فرانسه در پاریس گفت که محکومیت فریبا عادلخواه، پژوهشگر ایرانی فرانسوی موسسهی مطالعات سیاسی پاریس (سیانس پو) اقدامی با انگیزهی سیاسی است و رابطهی فرانسه با ایران را دشوارتر میکند. دادگاهی در تهران خانم عادلخواه را که از تابستان سال گذشته در ایران زندانی است برای «اجتماع و تبانی برای اقدام علیه امنیت» به ۵ سال زندان و برای «تبلیغ علیه نظام» هم به یک سال زندان محکوم کرده است.
– رها احمدی، فعال مدنی که در تاریخ ۲۲ اردیبهشت به مرخصی اعزام شد، امروز سهشنبه ۶ خردادماه با پایان ایام مرخصی به زندان قرچک ورامین بازگشت. خانم احمدی از آذرماه ۹۸ دوران محکومیت ۲ ساله خود را در زندان قرچک ورامین سپری میکند.
– علیرضا غلامپور، شهروند ۵۵ ساله اهل مشهد پس از نصب پرچم شیر و خورشید مقابل منزل پدری خود، توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شد.
– فرزان معصومی و فرهام ثابت دو شهروند بهایی ساکن شیراز توسط دادگاه انقلاب اسلامی این شهرمجموعا به ۱۲ سال حبس تعزیری محکوم شدند. براساس این حکم که توسط شعبه اول دادگاه انقلاب شیراز به ریاست قاضی سید محمود ساداتی صادر و ابلاغ شده است فرزان معصومی و فرهام ثابت با اتهامات “فعالیت تبلیغی علیه نظام و عضویت در گروههای مخالف نظام” هر یک به ۶ سال حبس تعزیری محکوم شدهاند.
چهارشنبه ۷ خرداد
– روزنامهی جامجم وابسته به صدا و سیمای جمهوری اسلامی، در شمارهی روز چهارشنبه هفتم خرداد، با دستکاری عکس رومینا اشرفی سعی کرد موهای این نوجوان ۱۳ ساله را که در یکی از روستاهای تالش از سوی پدرش به قتل رسیده است بپوشاند و پوشش او را «مناسب» کند.
– زهرا جمالی یکی از امضاکنندگان بیانیهی ۱۴ فعال مدنی زن، مبنی بر استعفای علی خامنهای، با پایان گرفتن زمان مرخصی به زندان اوین بازگشت.
– در مشهد یک شهروند ۵۰ ساله به اتهام «توهین به مقدسات» در فضای مجازی، بازداشت شد.