خانواده رابرت لوینسون، خبر درگذشت این شهروند آمریکایی و مامور بازنشسته افبیآی که سیزده سال پیش در جزیره کیش ایران ناپدید شده بود، را در صفحه فیسبوک خود اعلام کردند.
این خانواده در بیانیهای که چهارشنبه ۲۵ مارس/ ۶فروردین ۱۳۹۹ منتشر شده نوشتهاند:
«به تازگی اطلاعاتی از مقامات ایالات متحده دریافت کردیم که هم آنها و هم ما را قانع کرد که پدر عزیزمان در بازداشت ایران درگذشته است.»
در بیانیه خانواده لوینسون عنوان شده، مرگ وی قبل از شیوع کرونا اتفاق افتاده و دلیل مرگ نیز هنوز مشخص نیست. این خانواده همچنین گفتهاند،«اگر به خاطر اقدامات بیرحمانه رژیم ایران نبود، رابرت هم اکنون در کنار خانوادهاش به سر میبرد.»
در این بیانیه خانواده لوینسون ناکید کردهاند: «آنها یک شهروند خارجی را ربودند و او را از ابتداییترین حقوق بشر محروم کردند. خون او به گردن آنهاست.»
این خانواده همچنین نوشتهاند:« ۱۳ سال است که منتظر جواب هستیم. سیزده سال از آخرین باری که او را دیدیم یا با او ارتباط داشتیم میگذرد.»
آقای لوینسون در زمستان سال ۱۳۸۵ پس از سفر به جزیره کیش ناپدید شد. آمریکا اعتقاد دارد که وی دستگیر شده و در ایران به سر میبرد، اما مقامات جمهوری اسلامی تاکنون بارها گفته بودند که اطلاعی از سرنوشت و محل وی ندارند.
دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا پس از به اعلام خبر درگذشت آقای لوینسون در نشست خبری کاخ سفید گفت:«ما برای خانواده او بسیار متاسفیم اما من نمیپذیرم. آنها [حکومت ایران] به ما نگفتهاند که او مرده است اما افراد زیادی اینگونه فکر میکنند و من حس بدی در این باره دارم.»
خبرگزاری آسوشیتد پرس طی گزارشی نوشتهاست: اطلاعات مربوط به درگذشت رابرت لوینسون، از طرف وزیر خارجه ایران، محمدجواد ظریف، ارائه شده است.
هیات نمایندگی ایران در سازمان ملل هرگونه اطلاع در این زمینه را رد کرده است.
خانواده لوینسون تاکید کردند که بقیه عمر خود را صرف دادخواهی برای کشته شدن آقای لوینسون میکنند و تلاش خواهند کرد تا مقامات ایران را به پای میز محاکمه بکشانند.
خانواده لوینسون پیکر وی را تحویل نگرفتهاند و ابراز تاسف کردهاند که شاید هیچ وقت نتوانند عزیزشان را به خاک بسپارند.
این خانواده اعلام کردند به دلیل شیوع بیماری کرونا در آمریکا، برای آقای لوینسون مراسم برگزار نخواهند کرد.
در آبان ۱۳۹۸ پس از ۱۳ سال بیخبری از رابرت لوینسون، مامور سابق پلیس فدرال آمریکا، مقامهای جمهوری اسلامی در نامهای رسمی به سازمان ملل اعلام کردهاند که او در تهران «پروندهای باز» دارد.
در عین حال محمدحسین آقاسی، وکیل آقای لوینسون در ایران، به رادیوفردا گفتهبود که «از نظر مسئولان قضایی رسیدگیکننده به این پرونده، جرمی در این باره اتفاق نیفتاده که قابل پیگیری باشد».
از همین رو، به گفته آقای آقاسی که سال گذشته هم در توییتی به این پرونده اشاره کرده بود، در این زمینه قرار منع پیگرد «صادر شده» و در واقع پرونده مختومه است، اما او به این حکم اعتراض کرده و در انتظار نتیجه این اعتراض است.
جیسون رضاییان که خود در ایران به جاسوسی متهم شده بود و در زمان باراک اوباما پس از توافق اتمی آزاد شد روز جمعه، ۱۷ آبانماه، در روزنامه آمریکایی واشینگتن پست از اعلام خبر نامه رسمی ایران به سازمان ملل به خانواده آقای لوینسون خبر داد.
خبر پاسخ رسمی ایران به سوال سازمان ملل کمتر از یک هفته پس از آن منتشر شد که وزارت خارجه آمریکا یک جایزه ۲۰ میلیون دلاری برای ارائه اطلاعات درباره رابرت لوینسون تعیین کرد.
پیشتر هم پلیس فدرال آمریکا پنج میلیون دلار جایزه برای ارائه اطلاعات در این زمینه تعیین کرده بود.
همزمان با تعیین جایزه دوم، خانواده رابرت لوینسون نیز در بیانیهای تاکید کردند که جمهوری اسلامی باید به سیاست گروگانگیری پایان دهد.
خانواده آقای لوینسون با اشاره به چهلمین سالگرد اشغال سفارت آمریکا و زندانی بودن دیپلماتهای این سفارت به مدت ۴۴۴ روز اعلام کردهبودند که او ده برابر آنها یعنی بیش از ۴۶۲۴ روز گروگان بوده است.