خبرگزاری رویترز، روز یکشنبه دوم دی، در گزارشی اختصاصی از قول «سه منبع نزدیک به حلقه نزدیکان» رهبر حکومت ایران و «یک مقام چهارم» نوشت که علی خامنهای که چند روز پس از آغاز اعتراضات آبان «بیقرار شده بود» با جمع کردن مقامات ارشد امنیتی و دولتی خود، دستور داد: «هر کاری که لازم است برای متوقف کردن آن انجام دهید.»
یکی از این منابع به رویترز گفته است که علی خامنهای در این جلسه که روز یکشنبه ۲۶ آبان (۱۷ نوامبر) برگزار شده اظهار کرده است که «جمهوری اسلامی در خطر است. برای پایان دادن به آن، هر کاری لازم باشد انجام دهید. دستور من این است.»
به نوشته رادیو فردا که به نقل از خبرگزاری رویترز منتشر شدهاست؛ «این دستور خونینترین سرکوب معترضان را از زمان انقلاب اسلامی در سال ۱۹۷۹ را راهاندازی کرد.»
این خبرگزاری مینویسد که «در حدود کمتر از دو هفته ناآرامیها که از ۱۵ نوامبر آغاز شد، حدود ۱۵۰۰ نفر کشته شدند.»
رویترز میگوید «تعداد تلفات، که توسط سه مقام وزارت کشور ایران به رویترز ارائه شده است، شامل حداقل ۱۷ نوجوان و حدود ۴۰۰ زن و همچنین برخی از اعضای نیروهای امنیتی است.»
رویترز مینویسد دو تن از مقامات ایرانی که این آمار را به این خبرگزاری ارائه کردهاند آن را «براساس اطلاعات جمعآوری شده از نیروهای امنیتی، عزاداریها، بیمارستانها و پزشکی قانونی» محاسبه کردهاند.
تعداد ۱۵۰۰ نفر به میزان قابل توجهی بیشتر از ارقام گروههای بینالمللی حقوق بشر و ایالات متحده است.
گزارش ۱۶ دسامبر (۲۵آذرماه) عفو بینالملل اعلام کرده بود که تعداد کشتهها در اعتراضات آبانماه در ایران دستکم ۳۰۴ نفر بوده است. وزارت امور خارجه آمریکا نیز در بیانیهای نوشته بود که تخمین میزند در این اعتراضات صدها ایرانی کشته شدهاند و گزارشهایی را دیده است که نشان میدهد این رقم میتواند بیش از ۱۰۰۰ نفر باشد.
خبرگزاری رویترز مینویسد که در این خصوص با دفتر سخنگوی دولت جمهوری اسلامی تماس گرفته اما این دفتر از اظهارنظر دربارهٔ اینکه آیا این دستورها از طرف علی خامنهای و در جلسه ۱۷ نوامبر (۲۶ آبان ماه) صادر شده، خودداری میکند.
رویترز مینویسد که نمایندگی ایران در سازمان ملل هم به درخواست این خبرگزاری برای اظهار نظر دربارهٔ این ماجرا پاسخ نداده است.
در پی بروز ناآرامیهای گسترده در ایران بهدنبال افزایش قیمت بنزین، رهبر جمهوری اسلامی روز یکشنبه ۲۶ آبان در جلسه درس خارج فقه خود درباره تصمیم مربوط به این افزایش قیمت گفت که «بنده در این قضیه سررشته ندارم یعنی تخصص این کار را ندارم.»
رهبر حکومت ایران روز یکشنبه در آن جلسه همچنین گفت که «در برخی از شهرهای کشور، و متأسفانه مشکلاتی هم درست شد، تعدادی جان باختند و مراکزی تخریب شد».
تاکنون خبر دیگری در مورد آن جلسه یا جلسه دیگر در روز یکشنبه ۲۶ آبان منتشر نشده بود اما خبرگزاری رویترز اکنون با اتکا به «چند منبع» خود روایتی از یک جلسه مربوط به موضوع اعتراضات در آن شب میدهد.
«جلسه دستور خامنهای»
رویترز مینویسد که «آن شب خامنهای در اقامتگاه رسمی خود در یک مجتمع حفاظتشده در مرکز تهران، با مقامات ارشد از جمله معاونان امنیتی، حسن روحانی، رئیسجمهور، و اعضای کابینه دیدار و گفتوگو کرد.»
این خبرگزاری میافزاید: «در این جلسه که توسط سه منبع نزدیک به حلقه درونی علی خامنهای برای رویترز توصیف شده است، رهبر ۸۰ ساله که حرف آخر را در مورد همه امور کشور دارد، صدای خود را بلند کرد و از نوع برخورد با ناآرامیها انتقاد کرد. وی همچنین از سوزاندن تصویر خود و تخریب مجسمه بنیانگذار فقید جمهوری، آیت الله روحالله خمینی، خشمگین شد.»
در جریان اعتراضات برخی از معترضان در شهریار استان تهران مجسمه انگشتر روحالله خمینی را آتش زدند که اشاره رویترز میتواند به این خبر باشد.
یکی از این منابع به رویترز گفته است که علی خامنهای در این جلسه اظهار کرده است که «جمهوری اسلامی در خطر است. برای پایان دادن به آن، هر کاری لازم باشد انجام دهید. دستور من این است.»
سه منبع آگاه به رویترز گفتهاند که «خامنهای به ویژه نسبت به خشم مردم در شهرهای کوچک کارگری که رأی دهندگان کمدرآمد آنها ستونی برای حمایت از جمهوری اسلامی بودهاند نگران شده است.»
به گفته یکی از منابع، علی خامنهای در آن جلسه ادامه داده است که اگر مقامات حاضر در جلسه «بلافاصله اعتراضات را متوقف نکنند» آنها را مسئول عواقب اعتراضات خواهد دانست.
به گفته این منبع «کسانی که در این جلسه حضور داشتند موافق بودند که قصد معترضان سرنگونی رژیم است.»
یکی از منابع به این خبرگزاری گفته است که «دشمنان میخواستند جمهوری اسلامی را سرنگون کنند و نیاز به واکنش بیدرنگ بود.»
به نوشته رویترز، مقام چهارم که در گزارشی در مورد جلسه ۲۶ آبان دریافت کرده اضافه میکنند که خامنهای به صراحت گفت که تظاهرات «نیازمند پاسخی قوی است.»
این مقام با اشاره به خامنهای گفته است: «امام ما فقط به خدا پاسخ میدهد. او به مردم و انقلاب اهمیت میدهد. او بسیار استوار بود و گفت که این آشوبگران باید خرد شوند.»
سه منبع آشنا با گفتوگوها در جلسه آن روز به رویترز گفتهاند که پس از اینکه نیروهای امنیتی در سراسر کشور با معترضان درگیر شدند، مشاوران امنیتی خامنهای را در جریان مقیاس ناآرامیها گذاشتند.
به گفته این منابع «وزیر کشور تعداد تلفات و دستگیریها را گزارش کرد و وزیر اطلاعات و فرمانده کل سپاه بر نقش گروههای مخالف متمرکز شد.»
رویترز مینویسد که این خبرگزاری در مورد نقش وزیر کشور و وزیر اطلاعات در این جلسه از دفتر سخنگوی دولت روحانی سؤال کرده اما مقامات این دفتر از اظهار نظر خودداری کردهاند.
«دیگر رحم نمیکنیم»
به نوشته رویترز «خامنهای، که سه دهه بر ایران حاکم است، برای سرکوب ناآرامیهای اخیر به نیروهای نخبه خود یعنی سپاه پاسداران و شبه نظامیان مذهبی بسیجی وابسته به آن، متوسل شد.»
بنا به گزارش رویترز، «یک عضو ارشد سپاه در استان کرمانشاه گفته است شامگاه ۱۸ نوامبر (۲۷ آبان) در ساعات دیروقت شب، استاندار کرمانشاه در جلسهای اضطراری در دفتر خود دستورالعملی را بین مسئولان توزیع کرد.»
این عضو سپاه افزوده است که استاندار گفت: «ما از مقامات ارشد در تهران دستور داشتیم که به اعتراضات پایان بدهیم.»
بنا به این گزارش استاندار کرمانشاه افزوده است که «دیگر رحم نمیکنیم. هدف آنها سرنگونی جمهوری اسلامی است. اما ریشهکنشان میکنیم.»
رویترز مینویسد که این خبرگزاری در این مورد با استانداری کرمانشاه تماس گرفته اما مسئولان این استانداری از پاسخدهی خودداری کردهاند.
اعتراضات به افزایش سه برابری نرخ بنزین در بیشتر شهرهای کشور از روز جمعه ۲۴ آبانماه آغاز شد و در روزهای پس از آن شدت گرفت.
ماموران امنیتی در این اعتراضات با اعمال خشونت به اعتراضکنندگان با ایجاد ضرب و جرح توسط باتون یا با شلیک مستقیم گلوله پاسخ دادند. همچنین ماموران امنیتی در برخی شهرها با شلیک گازاشکآور و استفاده از اسلحههای ساچمهای سعی بر متفرق کردن مردم داشتند.
نیروهای امنیتی با شلیک مستقیم به جمعیت متعرض در دستکم ۳۵ شهر از استانهای کشور باعث کشتهشدن شماری از شهروندان معترض شدند.
ویدئوهایی در شبکههای اجتماعی منتشر شد که نشان میداد، نیروهای امنیتی از بالای پشتبامها یا حتی هلیکوپتر به معترضان غیر مسلح در خیابان شلیک کردهاند.
در حال حاضر بسیاری از خانوادهها از وضعیت نزدیکان خود که در بازداشت به سر میبرند، اطلاعی ندارند.