علیرغم دو بار تأمین وثیقه پانصد و هفتصد میلیون تومانی توسط خانواده زهرا محمدی، فعال مدنی ساکن سنندج، بَنا به تصمیم قاضی موسی شاه گلدی آل باقر، رییس شعبه دوم بازپرسی دادسرای انقلاب سنندج و قاضی حسین سعیدی، رییس شعبه اول دادگاه انقلاب این شهر و همچنین دخالت نهادهای امنیتی در پرونده خانم محمدی، این عضو هیأت مدیره انجمن فرهنگی ـ اجتماعی «نوژین» پس از گذشت ۱۶۴ روز بازداشت کماکان تحت شرایط بسیار دشوار، بخصوص از بابت وضعیت نامناسب جسمانی در کانون اصلاح و تربیت سنندج بسر میبرد.
زهرا (زارا) محمدی، ۲۹ ساله مدرس زبان کُردی در تاریخ دوم خردادماه سال جاری به همراه دو تن دیگر از اعضای انجمن نوژین به نامهای ادریس منبری و ریبوار منبری در منزل پدری خود در سنندج و در هنگام صرف ناهار «توأم با خشونت فیزیکی» توسط نیروهای امنیتی بازداشت و جهت بازجویی به بازداشتگاه اداره اطلاعات سنندج منتقل میشود.
مریم (مایا) محمدی در رابطه با آخرین وضعیت پرونده خواهرش زهرا محمدی به کمپین میگوید: «از یک ماه و نیم پیش مراحل بازجویی زهرابه پایان رسیده و در شعبه دوم بازپرسی دادسرای سنندج اتهام تبلیغ علیه نظام به زهرا تفهیم و برای آزادی موقت خواهرم وثیقه ۷۰۰ میلیون تومانی صادرشده است. اما پس از ارجاع پرونده به شعبه اول دادگاه انقلاب سنندج به ریاست قاضی حسین سعیدی به دلیل نقص در پرونده دوباره پرونده وی به شعبه دوم بازپرسی دادسرای سنندج ارجاع و در بازپرسی مجدد به زهرا دو اتهام دیگر نیز تفهیم شده است.»
بر اساس این گزارش به دلیل فشار از سوی نهادهایی قضایی و امنیتی دو وکیل مدافع خانم محمدی به نامهای آقایان علیخانی و عبدالهی از دسترسی به بخش اصلی پرونده موکل خود محروم هستند و علیرغم تلاشهای انجامشده از سوی ایشان، بازپرس پرونده شاه گلدی به آنها گفته است که به دلیل مسائل امنیتی نمیتوانند به بخش اصلی پرونده دسترسی داشته باشند.
لازم به توضیح است که در ابتدای بازداشت خانم محمدی و همزمان با آزادی ادریس منبری و ریبوار منبری برای آزادی ایشان نیز توسط شعبه دوم دادسرای انقلاب سنندج وثیقه ۵۰۰ میلیون تومانی صادر میشود، اما به دلیل فشار نهادهای امنیتی پس از تأمین وثیقه از سوی خانواده بازپرس شاه گلدی از دریافت وثیقه سر باز زده و قرار وثیقه را به بازداشت موقت تبدیل کرده است.
مریم محمدی در رابطه با وضعیت جسمانی خواهرش نیز به کمپین می گوید: «زهرا پیش از بازداشت دچار بیماری گوارشی بوده که بدلیل اعتصاب غذایی که در ابتدای بازداشت داشته و همچنین فشارهای شدید جسمانی و روحی که در این مدت به وی وارده شده است این بیماری بشدت تشدید و خواهرم نیاز به رسیدگی فوری درمانی در مراکز خارج از زندان را دارد.»
پیشتر یک منبع مطلع در مورد بازداشت خانم محمدی به کمپین گفتهبود: «ظهر روز پنجشنبه دوم خرداد مأموران امنیتی که سه مأمور زن نیز آنها را همراهی میکردند پس از ضرب و شتم دوست خانم محمدی که به همراه ایشان در خانه حضور داشته، این فعال مدنی را بازداشت و به بازداشتگاه اداره اطلاعات سنندج منتقل میکنند.»
از طرف دیگر کانی محمدی خواهر زهرا محمدی در خصوص وضعیت خواهرش اطلاعرسانی کردهبود و از ممنوعیت ملاقات و تلاش برای محاکمه مخفیانه خواهرش خبر دادهبود.
دو تن دیگر از اعضای انجمن فرهنگی-اجتماعی «نوژین» به نام های ادریس منبری و ریبوار منبری که توسط نیروهای امنیتی در سنندج، همزمان با بازداشت خانم محمدی به صورتی مشابه و در منزل خود بازداشت شده بودند، روز یکشنبه ۵ خرداد ۱۳۹۸، با تامین قرار وثیقه به صورت موقت آزاد شدند.
به گفته این منبع نزدیک به خانواده، خانم محمدی پس از گذشت ۸ روز از بازداشتگاه اداره اطلاعات به زندان منتقل میشود و خانواده در آن زمان موفق به دیدار ایشان میشوند.
کمپین پیش از این در گزارشی به عنوان “بیخبری از وضعیت زهرا محمدی، فعال مدنی کرد در چهارمین ماه بازداشت” به تداوم بازداشت و بیاطلاعی از وی اشاره کردهبود.
روز دوشنبه ششم خردادماه، اعضای انجمن فرهنگی – اجتماعی «نوژین» به دلیل تداوم بازداشت خانم محمدی در مقابل دادگستری سنندج دست به تجمع اعتراضی زده و خواهان آزادی فوری و بیقید شرط عضو بازداشتی این انجمن شدند.
همچنین شورای سازمانهای مردم نهاد کردستان نیز پیشتر با انتشار بیانیهای خواستار آزادی بیقیدوشرط خانم محمدی شده بود.
این شورا در این بیانیه از نیروهای امنیتی و مسئولان قضایی کردستان خواستار شفافیت و توضیح در رابطه با بازداشت اعضای انجمن فرهنگی – اجتماعی «نوژین» شده بود.
خانم محمدی کارشناس ارشد ژئوپلتیک از دانشگاه بیرجند، از سال ۱۳۹۰ به عضویت انجمن «نوژین» در آمد و از اعضای هیئتمدیره انجمن فرهنگی-اجتماعی نیز بوده است، این انجمن تاکنون در مناطق کردنشین ایران فعالیتهای مدنی و فرهنگی مستمری نظیر تلاش برای حفظ محیطزیست، فرهنگ سازی در زمینه محیط زیست، تبلیغ فرهنگ کُردی و برگزاری کلاسهای آموزشی رایگان برای آموزش ادبیات ،رسمالخط کُردی و همچنین مهار آتشسوزی جنگلها و مراتع این مناطق داشته است.
گزارش: آرون عسکری