رسیدگی به پرونده فعالان بازداشتی محیط زیست، روز شنبه ۲۱ تیرماه ۹۸ با برگزاری جلسه دادگاه طاهر قدیریان یکی از متهمان این پرونده، از سر گرفته شد.
مادر طاهر قدیریان روز یکشنبه با اعلام این خبر به ایرنا گفته که روز گذشته (شنبه) ۲۲ تیر، جلسه رسیدگی به پرونده فرزندم در شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب اسلامی تهران به ریاست قاضی صلواتی برگزار شد.
وی افزود: «بر اساس آنچه وکیل طاهر گفته، جلسات رسیدگی پایان نیافته و احتمالاً چند جلسه دیگر نیز برگزار میشود».
از سویی دیگر، رئیس قوا قضاییه، ابراهیم رییسی روز شنبه ۲۲ تیرماه، در محل کار خود با گروهی از فعالان محیط زیستی دیدار کرد و از فعالان محیط زیستی ایران خواست که درباره پرونده ۸ فعال بازداشتی این حوزه اظهار نظر نکنند و این پرونده را به کارشناسان امنیتی و قضات بسپارند.
رئیسی گفت: «شما به عنوان همکار آنها [فعالان محیط زیستی بازداشت شده] میتوانید اظهارنظر کنید اما بیگناهی یا گناهکار بودن را بر عهده قاضی بگذارید.»
مژگان جمشیدی روزنامهنگار ایرانی نیز در این خصوص در توییتر خود گفته که دکتر قویدل، اقیلم شناس، در پاسخ به صحبتهای او در خصوص بازداشتیهای محیط زیست اعتراض کرده و گفتهاست: «خیلی از فعالان محیط زیست، جاسوس محیط زیستی هستند خودشان خبر ندارند!» جمشیدی همچنین نوشته که او بازداشتیهای محیط زیستی را هم نه متهم بلکه مجرم قلمداد کرد.
خیلی از فعالان محیط زیست، #جاسوس_محیطزیستی هستند خودشان خبر ندارند!
این اظهارات دکتر قویدل، اقلیم شناس بود در جلسه امروز رییس ق ق ،
او در اعتراض به صحبت های من، بازداشتی های محیطزیستی را هم نه #متهم بلکه #مجرم قلمداد کرد! #بدون_دادگاه_حکم_صادر_نکنید— مژگان جمشیدی (@mojganjamshidi7) July 13, 2019
پیشتر در روز دوشنبه ۲۹ بهمن ۱۳۹۷، پنجمین جلسه دادگاه فعالان محیط زیست بازداشتی به صورت غیرعلنی در شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب برگزار شدهبود.
جلسه اول، دوم، سوم و چهارم رسیدگی به پرونده این هشت نفر که به جاسوسی از مراکز نظامی کشور متهم شدهاند، به ترتیب در روزهای چهارشنبه دهم، شنبه سیزدهم، سهشنبه ۲۳ و چهارشنبه ۲۴ بهمنماه ۹۷ به صورت غیرعلنی در شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی صلواتی برگزار شدهاست.
۵ جلسه نخست به قرائت کیفرخواست ۳۵۰ صفحه ای دادسرا توسط نماینده دادستان اختصاص داشت.
در این میان برخی از جلسات دادگاه، در سال گذشته جدای از موارد ذکر شده گاهی به صورت تکنفره برگزار شدهاست.
پس از پایان قرائت کیفرخواست، شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب رسیدگی انفرادی به پرونده متهمان را آغاز کرد که جلسه اول و دوم به پرونده مراد طاهباز یکی از کسانی که به افساد فی الارض متهم شده، اختصاص داشت. جلسه سوم رسیدگی نیز به پرونده نیلوفر بیانی اختصاص داشت که جلسه اول آن برگزار شد.
جزییاتی از دادگاه اول فعالان محیط زیست را بخوانید
جزئیات از دادگاه دوم فعالان محیط زیست را بخوانید
جزئیات دادگاه سوم فعالان محیط زیست را بخوانید
دادگاه چهارم فعالان محیط زیست بازداشتی برگزار شد
دادگاه پنجم فعالان محیط زیست بازداشتی برگزار شد
«هومن جوکار»، «سپیده کاشانی»، «امیرحسین خالقی»، «طاهر قدیریان»، «مراد طاهباز»، «سام رجبی»، «نیلوفر بیانی» و «عبدالرضا کوهپایه» بهمنماه ۹۶ بازداشت شدند.
ابتدا مراد طاهباز فعال محیط زیست و همکار موسسه حیات وحش میراث پارسیان بازداشت شده و پس از مدتی در تاریخ چهارم بهمن ماه ۹۶ کاووس سیدامامی و دیگر همکاران سابق و فعلی موسسه حیات وحش در همان روز به طور جداگانه از سوی ماموران امنیتی در خیابان، منزل و یا دفتر موسسه بازداشت شدند.
منابع مطلع و نزدیک به هشت تن از فعالان محیط زیست زندانی در ایران گفتهاند: «آنها در طول مدت بازجویی، بدون ارتباط با خارج از زندان یک سال گذشته را در بازداشت گذراندهاند، با تهدید به مرگ مجبور به اقرار بر علیه خود شدهاند».
از اتهامات طرح شده علیه آنها میتوان به “جاسوسی از مراکز نظامی کشور” اشاره کرد.
یکی از علتهای متهم شدن این افراد به جاسوسی، استفاده آنها از تله-دوربینهایی است که برای محافظت گونهای نادر از یوزپلنگ آسیایی استفاده میکردند. مقامهای سپاه پاسداران مدعیاند، این پژوهشگران از آن «تلهدوربینها» برای شناسایی مناطق نظامی و برنامه موشکهای بالیستیک جمهوری اسلامی بهره میبردهاند، ادعایی که عیسی کلانتری، رئیس سازمان محیط زیست ایران و همینطور خانوادهها و نزدیکانشان رد کردهاند.
روز جهانی محیط زیست و تداوم بازداشت فعالان محیط زیست
و اکنون نزدیک به یکسال و نیم از بازداشت فعالان محیط زیست میگذرد، یک نفر از آنها به نام «کاووس سیدامامی» در زندان درگذشته، همسرش «مریم ممبینی» ممنوعالخروج است و برای بقیه افراد تا کنون چند جلسه دادگاه به صورت غیابی و با حضور وکلای مورد تایید قوه قضاییه، در شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب، به ریاست قاضی «صلواتی» برگزار شدهاست.
مطلب مرتبط را بخوانید:
درباره فعالان محیط زیست بازداشتی بیشتر بدانیم