روزجاری در پی تیراندازی نیروهای مرزبانی در حوالی روستای هنگەژال، یک کولبر کشته و یک تن دیگر زخمی شدند. همچنین گزارش شده که روز چهارشنبه نیز یک کولبر ۳۵ ساله توابع منطقهی صومای برادوست ارومیه در پی سقوط بهمن جان خود را از دست داده است.
به گزارش کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی، روز جاری ۲۳ آذرماه ۹۷، دو کولبر مرزی به نام ” رحمان کتابی ” چهل و پنج ساله اهل روستای (ننور) و ” محمد معروفی “ ۲۳ ساله اهل روستای ( بژی ) پس از شلیک نیروهای مرزبانی کشته شدند.
از سوی دیگر ماف نیوز نیز گزارش داده که روز چهارشنبه ۲۱ آذر ۱۳۹۷، یک کولبر به نام “جواد گلابی” ٣۵ ساله فرزند صبری از اهالی روستای ملونه از توابع منطقهی صومای برادوست ارومیه در پی سقوط بهمن جان خود را از دست داده است.
«کولبر» به افرادی اطلاق میشود که به دلیل فقدان اشتغال و مشکلات گسترده اقتصادی در مناطق مرزی از روی ناچاری و با دریافت دستمزدی ناچیز اقدام به حمل کالا از ایران به عراق و برعکس از نقاط «غیررسمی گمرکی» میکنند. کالاهایی که از ایران به آن طرف مرزها توسط کولبران منتقل می شود انواع سوخت چون گالنهای بنزین و گازویییل، خشکبار و برخی تولیدات داخلی است اما آنچه کولبران به ایران منتقل میکنند بیشتر «لوازم خانگی» از جمله تلویزیون و یخچال و برخی کالاهای خارجی دیگر است.
کولبری یکی از خطرناکترین شغلها به حساب میآید چون از نظر دولت انتقال کالاها توسط کولبران قاچاق محسوب میشود. اما در واقع کولبران نه صاحب کالا هستند، و نه در سود واردات یا صادرات آن شریکند. آنها کارگران روزمزدی هستند که تنها به ازای دستمزدی که میگیرند اقدام به حمل کالا بر روی دوش خود میکنند.
شلیک مرزبانان به کولبران، انفجار مین، پرت شدن از کوه، بهمن و یخبندان، سیل و سایر حوادث طبیعی از جمله خطراتی است که کولبران را تهدید میکند.
آمار دقیقی از کولبران توسط نهادهای مسئول اعلام نشده است اما به گفته رسول خضری نماینده سردشت در مجلس شورای اسلامی «در منطقه سردشت و پیرانشهر ٨ تا ۱۰ هزار نفر برای تأمین معاش خود بهعنوان کولبر کار میکنند.» سه استان کردستان، کرمانشاه و آذربایجان غربی در نوار مرزی ایران با عراق و ترکیه محل اصلی فعالیت کولبرها است.