۱۲۱ برنده جایزه صلح نوبل در نامهای خطاب به رهبر ایران در تاریخ ۱۹ آذر ۹۷ (۹ دسامبر ۲۰۱۸) خواستار رفتار «انسانی و مناسب» و آزادی «سریع» احمد رضا جلالی پزشک و پژوهشگر از زندان شدهاند.
آنها به دو نامه گذشته خود یک بار در نوامبر ۲۰۱۷ و یک بار دیگر در فوریه ۲۰۱۸ درباره پیگیری وضعیت احمدرضا جلالی، شخصیت دانشگاهی که پس از سفر به ایران دستگیر شد نیز اشاره کردهاند. این سومین نامهای است که آنها در دسامبر ۲۱۰۸ در دفاع از احمدرضا جلالی نوشتهاند. آنها این بار مستقیما از رهبر ایران درخواست آزادی دکتر جلالی را داشتهاند. البته تاکنون هیچکدام از نامهها پاسخی نگرفته است.
برندگان جایزه صلح نوبل در نامهای که نسخهای از آن نیز در اختیار کمپین حقوق بشر در ایران قرار گرفته، خطاب به علی خامنهای، رهبر ایران نوشتهاند: «ما از شما میخواهیم که شخصا به این موضوع توجه کرده و اطمینان حاصل کنید که به طور انسانی با او رفتار و در اسرع وقت آزاد شود.»
برندگان جایزه صلح نوبل در بخش دیگری از نامه خود نوشتهاند طبق اطلاعات موثقی که به دستشان رسیده، میدانند وضعیت پزشکی احمدرضا جلالی در زندان به سرعت رو به وخامت است و او به شدت نیاز به درمان پزشکی دارد. برندگان جایزه صلح نوبل نوشتهاند «طبق شواهد و مدارک که ما به آن آگاهی داریم، او لیاقت یک محاکمه عادلانه را دارد چیزی که حتما به آزادی او خواهد انجامید.»
۱۲۱ برنده جایزه صلح نوبل در پایان نامه خود خطاب به رهبر ایران نوشتهاند: «ما با احترام درخواست میکنیم که شما مستقیما وارد عمل شده و بازگشت دکتر جلالی را به خانه و نزد همسر و بچههایش و ادامه فعالیت کاریش برای منافع بشری مهیا کنید»
این برندگان جایزه نوبل در نامهای به غلامعلی خوشرو، نماینده جمهوری اسلامی در سازمان ملل در آبان ۹۶ نوشته بودند که آنها نمیتوانند در مقابل بازداشت و حکم اعدام یک محقق ساکت بمانند. آنها خواستار آزادی احمدرضا جلالی، محقق و پزشک محکوم به اعدام شدهاند.
احمدرضا جلالی، پزشک، استاد و پژوهشگر مدیریت حوادث مترقبه و دارای اقامت سوئد است. او فوق دکتری خود را در رشته مدیریت بحران در دانشگاه پیه مونتو ایتالیا گرفته و پس از آن به همراه همسر و دو فرزنش ساکن کشور سوئد شدند. آقای جلالی در تاریخ پنجم اردبیهشت ماه ۱۳۹۵ پس از سفر به ایران به قصد شرکت در یک کنفرانس علمی توسط ماموران وزارت اطلاعات دستگیر و روانه زندان اوین شد. او از سوی شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب به اتهام «فساد فی الارض» از طریق جاسوسی برای دولت متخاصم اسراییل به اعدام محکوم شد. این حکم ۲۹ مهرماه ۹۶ به وکیلش اعلام شد و کمتر از دو ماه پس از آن شعبه یک دیوان عالی کشور نیز این حکم را علیرغم اعتراضات عینا تایید کرد.
این پژوهشگر پیش از بازداشت در پنجم اردبیهشت ماه ۱۳۹۵، بارها برای شرکت در سمینارها و ورک شاپهای علمی و تخصصی به دعوت دانشگاه تهران و هلال احمر به ایران سفر کرده و هیچگاه مشکلی برایش فراهم نشده بود.
احمدرضا جلالی که بیش از یک سال است در زندان اوین بیمار و باکاهش وزن شدیدی مواجه است روز ۲۵ آبان ماه با وخامت حالش به بیمارستان طالقانی منتقل و تحت عمل جراحی از ناحیه شکم قرار گرفت با این حال او سه روز بعد مجددا به زندان بازگشت و با درخواست مرخصی درمانی او پس از عمل جراحی موافقت نشد. در یک سال گذشته بارها مادر و همسر این زندانی با توجه به کاهش عجیب وزنش خواستار انتقال او به بیمارستانی در بیرون از زندان و معاینه کامل پزشکی او شدند با این حال مورد موافقت قرار نگرفت.