صادق قیصری، روزنامهنگار و دانشجوی سابق دانشگاه شهید بهشتی، در اعتراض به وضعیت قضایی دراویش گنابادی زندانی و حصر نورعلی تابنده دست به اعتصاب غذا زد.
به گزارش کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی، صادق قیصری، روزنامهنگار و دانشجوی سابق دانشگاه شهید بهشتی محبوس در زندان تهران بزرگ که اول اسفندماه ۹۶، در خیابان پاسداران بازداشت و به ۷ سال حبس و ۲ سال ممنوعیت خروج از کشور محکوم شدهبود، در اعتراض به وضعیت قضایی دراویش گنابادی زندانی و حصر نورعلیتابنده دست به اعتصاب غذا زد.
صادق قیصری، روز ۳۰ بهمن و پس از انتشار اخبار محاصره دراویش برای تهیه گزارش به خیابان پاسداران رفته بود که از سوی نیروهای امنیتی با ضرب و جرح بازداشت شد. وی دانشآموخته جغرافیا و برنامهریزی شهر در ابتدای دهه نود و دبیری بخش اندیشه روزنامه ستاره صبح را به عهده داشت، صادق قیصری با روزنامههای بهار و همدلی نیز همکاری میکرد.
این زندانی محبوس در زندان تهران بزرگ از سوی شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب به ریاست قاضی ابوالقاسم صلواتی به ۷ سال زندان، ۷۴ ضربه شلاق، ۲ سال ممنوعیت از فعالیت در مطبوعات و ۲ سال ممنوع الخروجی از کشور محکوم شدهبود. دادگاه این روزنامهنگار و فعال دانشجویی در حالی برگزار شد که وی امکان معرفی وکیل برای دفاع از خود نداشت.
یک منبع مطلع نزدیک به صادق قیصری در گفتگو با کمپین حقوق بشر در مورد نحوی بازداشت او گفتهبود: «صادق درویش نیست و هیچ نسبت فکری هم با دراویش ندارد ولی بعد از خبر درگیری و محاصره دراویش برای گزارشگری به آنجا رفته بود، ماموران او را در حال فیلم و عکسبرداری گرفتند و چند نفری با باتوم به جانش افتادند جوری که جمجمه اش شکسته و نیاز به جراحی دارد، ولی نه از جراحی خبری هست و نه از آزادی.»
خانوادههای دراویش بازداشتشده بارها با اعلام وضعیت نامناسب بهداشتی زندانهای فشافویه نگرانی خود را به این موضوع ابراز داشتند. گزارش شده این زندان فاقد امکانات پزشکی و بهداشتی اولیهای مانند آب کافی برای نوشیدن و شستشو و حمام توصیف است.
کمپین پیشتر گزارشی در رابطه با ۱۷ تن از دراویش گنابادی که در اعتصاب غذا بسر میبرند با عنوان“افزایش فشار، توهین و ضرب و جرح دراویش گنابادی در زندان تهران بزرگ” منتشر کردهبود.
تجمع اعتراضی موسوم به گلستان هفتم روز دوشنبه ۳۰ بهمن در اعتراض به بازداشت نعمتالله ریاحی، از دراویش گنابادی ساکن شهرکرد که روز ۲۹ بهمن ۱۳۹۶ از سوی مأموران امنیتی در تهران بازادشت شده بود صورت گرفتهبود.
این درویش گنابادی ساکن شهرکرد، برای حمایت از قطب دراویش در جریانات اخیر گلستان هفتم به تهران آمدهبود.
منابع خبری به کمپین گفتهاند “دراویش بازداشتی از ابتدای بازداشت، از ابتداییترین حقوق خود محروم بودهاند و دادگاه آنان بدون اجرای تشریفات قانونی و بهرهمندی از حق وکیل و برخلاف قانون آئین دادرسی کیفری برگزار شده است.”
فشارها به دراویش در نظام جمهوری اسلامی عمدتا از شهر قم آغاز شد. قم مذهبیترین شهر ایران است و با توجه به نزاع تاریخی صوفیه و اهل شریعت، فشار بر دراویش در این شهر سابقه طولانی دارد و به سالهای قبل از انقلاب میرسد؛ اما در سالهای اول دهه هشتاد خورشیدی با انتشار شماری از کتابهای ضدصوفی در قم که این سلسله را به ضدشیعی بودن متهم میکردند، رفته رفته جو سنگینتری علیه آنها شکل گرفت. تنش در مناسبات حکومت با دراویش نعمتاللهی با تخریب برخی از مکانهای مذهبیشان و مخالفت حکومت با گردهمایی آنها به خصوص در قم وارد مرحله ای شد که یک دهه بعد در تهران به درگیری فیزیکی و خونریزی انجامید.
در سالهای گذشته اخبار و گزارشهای پرشماری از احضار، تهدید، بازداشت و در نهایت محاکمه و صدور احکام سنگین برای دراویش – به ویژه دراویش سلسله گنابادی- منتشر شده است.
منبع: مجذوبان نور