پس از گذشت ۱۲ روز از اعدام ۳ زندانی سیاسی به نام های “رامین حسین پناهی”، “زانیار و لقمان مرادی”، در زندان رجایی شهر کرج، همچنان از محل دفن این افراد هیچ اطلاعی حاصل نشده که این عمل مصداق ناپدیدشدگان قهری است.
به گزارش کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی، پس از گذشت ۱۲ روز از اجرای حکم اعدام سه تن از زندانیان سیاسی به نام های زانیار مرادی، لقمان مرادی و رامین حسین پناهی در زندان رجایی شهر کرج، تا کنون هیچ اطلاعی از محل دفن این افراد حاصل نشده که این مصداق “ناپدیدشدگان قهری” است.
بر اساس قوانین بینالمللی، “ناپدیدشده قهری” به فردی گفته میشود که به دست نیروهای دولتی یا وابسته به دولت (قدرت، حکومت) دستگیر یا ربوده شود و پس از آن در مورد سرنوشت یا محل نگهداریاش، پنهانکاری شود و اخبار و اطلاعاتی درباره او منتشر نشود، به شکلی که او را از حمایت قانون خارج کنند.
خانوادههای این زندانیان نیز تنها موفق شدند پس از اجرای حکم فرزندانشان، اجساد آنها را در غسال خانه بهشت زهرای تهران ببینند اما از تحویل اجساد به آنها خودداری شده است.
آخرین دیدار با لقمان و زانیار در بهشت زهرا
بیانیه نسرین ستوده در محکومیت اعدام سه تن از زندانیان سیاسی کُرد
این سه زندانی سیاسی کُرد محکوم به اعدام، از ابتدای بازداشت تا زمان اجرای حکم از دادرسی عادلانه محروم بودند و بارها ابتداییترین حقوق قانونی آنها در طول روند دادرسی نقض شد و پس از آن نیز بارها جهت اخذ اعتراف اجباری شکنجه شدند و مورد ضرب و جرح قرار گرفتند و با فشار نهادهای اطلاعاتی نهایتا حکم این سه زندانی سیاسی اجرا شد.
صالح نیکبخت، وکیل مدافع زانیار و لقمان مرادی، دو زندانی سیاسی محکوم به اعدام، پیشتر نسبت به این اجرای حکم اعدام هشدار داده بود و انتقال این دو زندانی سیاسی به بند ۸ اطلاعات رجاییشهر، را دلیلی برای اجرای حکم موکلشان می دانست.
گفتنی است زانیار و لقمان مرادی، به ترتیب در روزهای ۱۳ و ۱۴ مردادماه ۸۸ از سوی نیروهای امنیتی در شهر مریوانِ استان کردستان بازداشت شدند و مدت نزدیک به ۹ ماه در «اداره اطلاعات شهر سنندج» مورد بازجویی و انواع شکنجههای فیزیکی و روحی قرار گرفتند. آنها سرانجام به «بند ۲۰۹ زندان اوین» منتقل شده و پس از نزدیک به یک ماه و نیم بدون حق ملاقات و تماس با خانواده، بە حکم «قاضی صلواتی» در شعبە ۱۵ «دادگاە انقلاب تهران» در اول دیماە ۱۳۸۹، تحت اعترافات ساختگی زیر شکنجە، به اتهام «محاربه از طریق عضویت در یکی از احزاب کُردی» و «دستداشتن در قتل پسر امام جمعهی مریوان» به اعدام محکوم شدند. بعد از اعتراض این دو به احکام صادره، در ۱٨ تیرماه ۱٣۹۰، از سوی «دیوان عالی کشور» این حکم تایید و یک روز بعد به دایره اجرای احکام زندان «رجایی شهر کرج» ابلاغ شد.
رامین حسینپناهى، فعال سیاسی کُرد نیز در تاریخ ٢ تیرماه ٩۶ بازداشت و پس از ۲۰۰ روز تحمل انفرادى به زندان مرکزى سنندج منتقل شده بود. این زندانی سیاسی مورخ ٢۵ دیماه همان سال از سوی شعبە اول دادگاه انقلاب شهرستان سنندج بە اعدام محکوم شد. حکم صادره در تاریخ ٢٢ فروردین ۱۳۹۷ از سوی شعبه ٣٩ دیوانعالى کشور در شهر قم مجددا به تایید رسید و جهت اجرای حکم به شعبه ۴ اجرای احکام دادسرای اجرای احکام سنندج ارجاع شد. نهایتا حکم اعدام رامین حسین پناهی، زانیار مرادی و لقمان مرادی سه زندانی سیاسی محبوس در زندان رجایی شهر سحرگاه شنبه ۱۷ شهریور ۱۳۹۷ اجرا شد.
بیشتر بخوانید:
نامه آتنا دائمی در محکومیت اعدام سه زندانی سیاسی کُرد
واکنش عفو بینالملل نسبت به اعدام سه تن از زندانیان سیاسی کُرد
بیانیهی سازمان دفاع از حقوق بشر کُردستان در محکومیت اعدام سه زندانی سیاسی و کشتار فعالان احزاب کُردستانی