سازمان ملل متحد از این پس، پرونده متقاضیان پناهندگی در ترکیه را بررسی نخواهد کرد.
کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل متحد (UNHCR) از ۱۰ سپتامبر ۲۰۱۸ (۱۹ /شهریور) دیگر روند ثبتنام پناهندگان را در ترکیه پیش نخواهد برد و این کار را به اداره مهاجرت ترکیه سپرده است.
فعالان حقوق پناهندگان در ترکیه نگران هستند که دولت ترکیه با صلاحیتی که به دست آورده، روند اخراج پناهندگان را سرعت ببخشد و رسیدگی جدی به پروندههای مهاجران صورت نگیرد.
این سازمان در ترکیه اعلام کرده که پس از این، اداره مهاجرت ترکیه مسئولیت بررسی پرونده های حمایت بین المللی را نیز برعهده خواهد داشت.
کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل گفته به فعالیتهای حمایتی خود از جمله ارائه خدمات مشاوره به پناهندگان ادامه خواهد داد. این اقدام تازه، نگرانی هایی را برای پناهندگان در ترکیه به وجود آورده است.
ذاکره حکمت، فعال حقوق پناهندگان و معاون ‘انجمن حمایت از پناهندگان افغانستان در ترکیه ‘ در گفتگوی خود به بیبیسی فارسی، گفت: «اگرچه اکنون سهولت ثبت نام در یک نهاد برای پناهندگان به میان آمده اما نگرانیهایی نیز وجود دارد.»
پیش از این پناهندگان پس از ثبت نام در سازمان ملل، باید در اداره مهاجرت ترکیه نیز ثبت نام میکردند اما پس از این تنها در یک نهاد یعنی اداره مهاجرت ترکیه ثبت نام خواهند شد.
خانم حکمت میگوید که کمیساریای عالی پناهندگان یک سازمان حقوقی است و به عنوان یک سازمان مدافع حقوق بشر و حقوق پناهندگان نسبت به دولتها در قبال پناهندگان رفتار بهتری دارد.
به گفته وی، پیش از این اداره مهاجرت ترکیه پس از ثبت نام مهاجران در سازمان ملل، مکلف بود تا پناهنده را ثبت نام کند اما اکنون این تکلفیت وجود ندارد.
به باور خانم حکمت، اکنون دولت ترکیه میتواند با این دست باز، روند اخراج مهاجران را سرعت بخشد.
او میگوید که دولت ترکیه از سال ۲۰۱۲ به این سو این برنامه را روی دست داشت و در سالهای گذشته برای این کار زمینهسازی قانونی کرد و کارمندانی را آموزش داد و اطلاعات جمع آوری کرد.
به گفته خانم حکمت تنها در شش ماه گذشته بیشتر از ۳۵ هزار پناهنده افغان از ایران و افغانستان وارد ترکیه شدند و ممکن این موج ورود پناهندگان ترکیه را واداشت تا هرچه زودتر مسئولیت ثبت نام مهاجران را در کشورش به دست بگیرد.