وکیل مریم فرجی، فعال مدنی ۳۳ ساله و دانشجوی کارشناسی ارشد مدیریت بین الملل، که پنجشنبه ۱۴ تیر ۹۷ از منزل خارج شده بود، گفت که بنابر شواهدی که خانواده فرجی تایید کرده، جسد پیداشده متعلق به خانم فرجیست و یک نفر هم به عنوان مظنون به قتل او بازداشت شده است.
محمدحسین آقاسی، وکیل مریم فرجی، شامگاه شنبه ۲۳ تیر ۹۷ به رادیو فردا گفت که خانواده فرجی از طریق «علائمی که در گردن و دندانهای متوفا بوده» جسد را شناسایی کردهاند.
بنابر همین گزارش، آزمایش دی.ان.ای صورت نگرفته اما علائم مشاهدهشده «منطبق بوده با آنچه پزشکی قانونی کشف کرده بود».
محمدحسین آقاسی با اشاره به قوانین ایران و همچنین درخواست مأموران اداره آگاهی از او برای عدم صحبت درباره جزئیات، گفت قادر نیست جزئیات بیشتری در این باره مطرح کند و تنها میتواند بگوید که «یک نفر به عنوان مظنون دستگیر شده و از او تحقیقاتی صورت گرفته اما تا به حال اقرار به ارتکاب قتل نکرده است».
از طرفی دیگر حسن جهانشاهلو، دادستان عمومی و انقلاب شهرستان فردیس یکشنبه ۲۴ تیر در گفتگو با خبرگزاری مهر، تایید کرد، فردی که نامزد سابق این زن بود چند روز قبل دستگیرشده است. وی در این خصوص توضیح داد: «نامزد وی با وجود دلایل و شواهد کافی به قتل مریم فرجی اعتراف و جسد مقتول را که در باغ خواهر قاتل دفن شد بود خارج و جهت اقدامات قانونی به پزشکی قانونی تحویل شد.»
دادستان فردیس بابیان اینکه رویکرد داستانی مبنی بر این است که از اطلاعرسانی پروندههای جنایی که آرامش شهروندان را مخدوش میکند، اجتناب شود، اظهار کرد: پروندههایی که جنبه پیشگیری دارد و یا اینکه لازم است آبرویی حفظ شود، اطلاعرسانی میشود.
“شیوا گنجی” روزنامهنگار و فعال حقوق بشر نیز در توئیتی در بامداد یکشنبه ۲۴ تیر۹۷ ضمن اشاره به اعتراف قاتل مریم فرجی به قتل نوشت: «طبق گفته پلیس آگاهی جسد سوخته شده متعلق به مریم فرجی نبوده است. امروز پلیس با خانواده مریم تماس گرفته و گفته: قاتل مریم اعتراف کرد مریم را خفه کرده و به قتل رسانده و بعد در باغی دفن کرده است. جسد را امروز بیرون آوردند، قاتل نامزد سابق مریم بوده است.»
هر چند وکیل مریم فرجی پیشتر در تاریخ ۲۳ تیرماه به صدای آمریکا گفته بود: «جنازهی سوخته شدهای به پزشکی قانونی منتقل شد با توجه به بررسیهای صورت گرفته مشخص شد متعلق به مریم فرجی است، هر چند به صورت رسمی به ما اعلام نشده است و شخصی هم دستگیر شد که فعلا هویت وی باید محرمانه باقی بماند.»
محمدحسین آقاسی روز شنبه ۲۳ تیر ماه در توئیتر خود در خبری دیگر نوشت:ٰ «متهم اقرار به ارتکاب قتل کرد. جنازه مریم در باغ خواهر قاتل دفن شده بود که با راهنمایی او بدست آمد. باید علت ارتکاب این جنایت صرفنظر از آنچه قاتل عنوان کرده یا می کند مستقلا مورد بررسی قرار گیرد. برای خانواده مریم سوالاتی پیش آمده که امیدوارم با تحقیقات کافی حقیقت روشن شود.»
حال با توجه به اظهارات جدید وکیل مریم فرجی و خبر دستگیری قاتل وی در رسانههای داخلی و اعترافاتش مبنی بر ارتکاب جرم، ابهامات بر سر کشته شدن مریم فرجی بالا گرفت و اکنون پلیس اداره آگاهی با دو جسد که مشخصات مشابهی دارند روبه روست که هویت یکی از آن ها مشخص نیست.
مریم فرجی، ۱۲ دیماه ۹۶، همزمان با نا آرامیها و اعتراضات دانشجویی دیماه در تهران، بازداشت شد و ۱۰ روز در بند ۲۰۹ اطلاعات اوین تحت بازجویی بود.
دادگاه بدوی این فعال مدنی، ۱۹ فروردین ۹۷ در شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب به ریاست قاضی احمدزاده برگزار شد و به ۳ سال حبس تعزیری و ۲ سال ممنوعیت خروج از کشور محکوم شد.
گفتنی است، محمدحسین آقاسی وکیل دادگستری، در اردیبهشت ۹۷، وکالت مریم فرجی را بر عهده گرفت و پس از ۳ بار تنظیم لایحه، بالاخره قاضی احمدزاده، لایحه را به پرونده وی افزود.
نیروهای امنیتی وزارت اطلاعات طی روزهای نهم تا چهاردهم دی ماه، بیش از چهل تن از دانشجویان و فعالان صنفی دانشجویی را در سراسر کشور بازداشت کردهاند.
حسن روحانی رئیس جمهور ایران در دوران مبارزات انتخاباتی اش گفت قرار است دانشگاه را به جای امنیتی کردن، برای استاد و دانشجو امن کند، روحانی در مراسم معرفی وزیر آموزش و پرورش جدیدش به مجلس در هفتم آبان ۱۳۹۶ نیز دوباره بر دانشگاه امن به جای دانشگاه امنیتی تاکید کرد و گفت:«هر چه در انتخابات ۹۲ و ۹۶ درباره محیط دانشگاهها، امن بودن دانشگاه و نه امنیتی بودن دانشگاهها، فضای آزاد و امنیت لازم برای دانشجو و برای استاد مطرح شد، همچنان رییسجمهور و دولت دوازدهم به عهد خود وفادار خواهد بود. من برای امنیت دانشجویان، فضای دانشگاه و خطی که اعلام کردم، معامله نخواهم کرد.»
در اعتراضات دیماه، تعداد پرشماری از افراد در شهرهای مختلف بازداشت و مورد بازجویی قرار گرفتند. طی این اعتراضات در سراسر ایران دستکم ۲۵ تن کشته و حدود ۵ هزار نفر نیز بازداشت شدند.
رحمانی فضلی، وزیر کشور در آخرین گفتگوی خود در این باره اذعان کرد: “اعتراضات دیماه ۹۶ در ۱۰۰ شهر ایران روی داد که این اعتراضات در ۴۰ شهر به خشونت کشیده شد”.
برخی از بازداشتشدگان با تامین وثیقه و تا زمان برگزاری دادگاه آزاد شدهاند و برخی از آنها نیز به زندان منتقل شدند.
آغاز اعتراضات در شهر مشهد در تاریخ ۸ دیماه ۱۳۹۶ بود، اما ناآرامیها به سرعت به شهرهای دیگر تسری یافت. نیروهای امنیتی با خشونت کشنده روزافزون به این اعتراضات پاسخ دادهاند.