در آستانه گردهمایی سالانه قلعه بابک و در ادامه بازداشتهای گسترده در آذربایجان، عباس نیکروان، فعال مدنی ترک (آذری) در محل کارش از سوی نیروهای امنیتی در شهر سلماس بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شد.با احتساب این بازداشت تعداد دستگیر شدگان روزهای اخیر مناطق شمال غرب کشور، دست کم ۲۲ تن می رسد.
به گزارش کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی، امروز پنجشنبه ۱۴ تیرماه ۱۳۹۷، نیروهای امنیتی با مراجعه به محل کار عباس نیکروان هنرمند و فعال مدنی ترک (آذری) وی را بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل کردند.
گزارش شده، پس از بازداشت عباس نیکروان ماموران امنیتی با حضور در مغازه این فعال مدنی اقدام به بازنمودن قفل مغازه کرده و لوازم شخصی از قبیل: دفتر و یادداشتها، گوشی و کتابهای واقع در مغازه و وسایل شخصی آقای نیکروان را با خود بردهاند.
همچنین مأموران پس از بازداشت این فعال مدنی، بدون در دست داشتن حکم قضایی وارد خانه وی شده که این اقدام غیرقانونی آنها باعث ایجاد ترس و وحشت در بین اعضای خانواده و همسایگان شده است.
مأموران اطلاعاتی بعد از تفتیش خانه وسایل شخصی آقای نیکروان ازجمله کتابها، گوشی موبایل و لپتاپ ایشان را ضبط کرده با خود بردهاند.
عباس نیک روان، فعال مدنی ترک (آذری) پیش تر نیز در روز شنبه ۱۶فروردین۹۳ در مراسم عروسی اش از سوی ماموران امنیتی در شبستر همراه با ضرب و شتم بازداشت شده بود.
براساس گزارش های سازمان های حقوق بشری نزدیک به فعالان مدنی ترک (آذری)، روز گذشته چهارشنبه ۱۳ تیر ۱۳۹۷ سه فعال ترک (آذری) دیگر در شهرهای اهر، مغان و ارومیه بازداشت شدند، با احتساب این بازداشت تعداد دستگیر شدگان روزهای اخیر مناطق شمال غرب کشوربه دست کم ۲۲ تن می رسد.
کیومرث اسلامی در مغان ، فرج نوری در اهر و “مرتضی یزدانی در اورمیه سه فعالی هستند که پس از بازداشت، به مکان نامعلومی انتقال داده شدهاند.
بر اساس این گزارش ۱۲ تن از ۲۲ بازداشتی، دیروز به بند سلامت زندان اردبیل منتقل شده و به دلیل اعتراض به عدم تفکیک بندها مورد هجوم و ضرب و شتم شدید قرار گرفتهاند.
عسگر اکبرزاده یکی از این بازداشتیها طی تماس تلفنی با براهیم رشیدی ( ساوالان )عنوان کرده که چشم چپ علی واثقی آسیب و دست مهدی هوشمند و یکی از دندانهای رحیم غلامی در این ضرب و شتم شکسته است.
مرتضی پروین یکی از فعالین دیگر اردبیل که از طرف اداره اطلاعات این شهر اقدام به بازداشت بدون حکم شده بود پس از مقاومت در برابر این اقدام خودسر مورد ضرب و شتم قرار گرفته است.
مامورین چند ساعت پس از این اقدام به خانه پدری وی یورش و پس از آنکه موفق به دستگیری او نشدهاند منزل را تفتیش و کتابها و کامپیوتر شخصی پروین را ضبط کردهاند.
در ادامه احضار،تهدید و بازجوییها نیز محرم کامرانی” ، صالح ملاعباسی ، اکبر ابوالزاده ،نیما عباسپور و مهدی زنجیر بلاغی در اهر، فردین مرادپور” ، رامین جبرائیلی ، سیامک کوشی ، ابولفضل جانی ، ناصرعلیمرادی، یونس زارعیون ، رشید دانشجویی و سجاد بداغی در تبریز احضار و ضمن بازجویی تهدید به بازداشت شدهاند.
از سرنوشت و محل نگهداری عباس لسانی فعال مدنی شناخته شده ترک (آذری) تا لحظه تنظیم این گزارش اطلاعی در دست نیست.
گزارش شده است، در مسیرهای مختلف منتهی به شهر کلیبر و قلعه بابک، ایستهای بازرسی متعددی از سوی ارگانهای امنیتی ایجاد شده تا از حضور فعالان و مردم در قلعه بابک جلوگیری شود.کماکان احتمال افزایش این تعداد بازداشتیها نیز وجود دارد.
قلعهبابک یا دژ بابک، بنا شده در بالای کوهی به بلندای ۲۳۰۰ متر، نزدیک به سه کیلومتری شهر کلیبر. دژ در زمان ساسانیان ساخته شده ولی نام خود را از نام بابک خرمدین، رهبر مبارزان با خلفای عباسی در سال ۸۹۳ میلادی، گرفتهاست.
در طی سالهای اخیر، بطور منظم فعالان ترک (آذری) با حضور در تجمعاتی سالانه در این محل به طرح مطالبات خود می پردازند.
هر ساله طی برگزار این مراسم تعداد کثیری از فعالان مدنی ترک (آذری) از سوی نیروهای امنیتی به اتهامات تبلیغ علیه نظام و اقدام علیه امنیت ملی بازداشت می شوند.
اصل بیست و هفتم قانون اساسی ایران تشکیل اجتماعات و راه پیمایی ها، بدون حمل سلاح، به شرط آن که مخل به مبانی اسلام نباشد، را آزاد اعلام کرده است.
بین ۱۶ تا ۲۵ درصد جمعیت ایران ترکزبان هستند که به اغلب آنان در استانهای آذربایجان شرقی و غربی، اردبیل و زنجان سکونت دارند. برخی از این شهروندان برخورد حاکمیت با شهروندان ترکزبان را توام با تبعیض میدانند و منع تدریس زبانهای غیر فارسی در مدارس را یکی از برجستهترین موارد تبعیض می دانند که همواره با اعتراض بخشی از فعالان مدنی این مناطق روبرو بوده است.