حمله مسلحانه پلیس شهر کازرون به اعتراضات شب ۲۶ اردیبهشت و کشته و زخمی شدن تعدادی از معترضان، فضای شهر کازرون روز ۲۷ اردیبهشت نیز با حضور پرتعداد پلیس چهرهای امنیتی به خود گرفته و شناسایی و بازداشت معترضان در خانههایشان همچنان ادامه دارد.
کمپین حقوق بشر در ایران نیز گزارش داده بود که در تجمع روز چهارشنبه تعدادی بازداشت شده اند.
در حالی که منابع محلی تعداد کشته شدگان تجمع شبانه ۲۷ اردیبهشت کازرون را سه نفر تخمین زدهاند، خبرگزاری فارس از یک کشته و شش زخمی خبر داده است.
مردم کازرون در استان فارس در مرکز ایران، در ادامه اعتراضات قبلی به تقسیم کازرون به دو شهرستان، روز ۲۶ اردیبهشت نیز با شنیدن خبری مبنی بر نهایی شدن طرح تقسیم کازرون، به خیابان آمدند.
یک منبع محلی به کمپین حقوق بشر در ایران گفته:« پلیس ظهر ۲۶ اردیبهشت با حمله به تجمع آرام و مسالمت آمیز مردم، حدود بیست تن از معترضان را بازداشت و به کلانتری منتقل کرده است و شلیک مستقیم نیروهای انتظامی پس از آن رخ داد که خانوادهها و دوستان افراد بازداشت شده با تجمع روبروی کلانتری ۱۳ (بنیاد) خواستار آزادی آنان شدند.»
این منبع مطلع به کمپین گفت:« طبق قول شفاهی رئیس پلیس کازرون به خانواده بازداشت شدگان، قرار بود آنان تا ساعاتی بعد آزاد شوند اما علیرغم اجتماع خانوادهها در مقابل پاسگاه، هیچ یک از بازداشت شدگان آزاد نشدند. به گفته این منبع ماموران پاسگاه با اعلام این که امشب کسی آزاد نخواهد شد، تلاش کردند معترضان را با اعمال زور بازداشت یا متفرق ولی پس از مقاومت معترضان، ماموران پاسگاه بدون هشدار قبلی به سوی جمعیت تیراندازی کردهاند.»
منبع مطلع که ساکن کازرون است و در تجمع صبح روز ۲۶ اردیبهشت حضور داشته، گفت: «شب مردم و دوستان و فامیل بازداشت شدهها بنا به قول رییس پلیس، منتظر آزادیشان بودند و روبروی پاسگاه شعار میدادند ولی آزاد نشدند، ماموران پاسگاه مسلح پایین آمدند و گفتند امشب آزاد نمیشوند و شما هم سریع اینجا را ترک کنید و گرنه بازداشت می شوید، یک عده مقاومت کردند و گفتند شب در خیابان میخوابیم و جرم نیست، سعی کردند چند نفر را بازداشت کنند و مردم هم سعی داشتند مانع بازداشت شوند که به سوی جمعیت شلیک شد و چند نفر روی زمین افتادند.»
در تصاویر و ویدئوهایی که چهارشنبه شب ۲۶ اردیبهشت از کازرون در اینترنت منتشر شد، مردم با فریاد تلاش میکنند به چند تن که به شدت مجروح و دچار خونریزی شدهاند، کمک کنند.
به گزارش ایرنا، شهروندان کازرونی به جدا شدن بخش های «قائمیه»، نودان و دشت برم از این شهرستان اعتراض دارند. بنا براین طرح، دو بخش «چنارشاهیجان» و «قائمیه» از شهرستان کازرون جدا میشود و در تقسیمات کشوری شهرستان جدیدی به نام «کوهچنار» پدید میآید.
این درحالی است که پیش از این مقام های دولتی از جمله معاوناول رئیسجمهور و استاندار فارس از منتفی شدن این طرح خبر داده بودند.
عقبنشینی وزارت کشور از «تقسیم کازرون»
وزارت کشور قید تقسیم کازرون را زد و اعلام کرد که اعتراضات ریشه در عوامل دیگری دارد.در این اطلاعیه از مردم خواسته شده مراقب «دشمنان» و «ضدانقلاب» باشند.
در این اطلاعیه وزارت کشور با ابراز تاسف از حوادث پیش آمده که منظور بر جای گذاشتن کشته و زخمی است، اشاره کرده که «معتقدیم این حوادث، بیش از آنکه جنبه تقسیماتی داشته باشد، ریشه در عوامل دیگری دارد که باید مورد شناسایی دقیق قرار گیرد.»
در بخشی از این اطلاعیه آمده «به منظور بررسی دقیق و لحاظ پیشنهادهای مردمی و رفع کاستیهای موجود، طرح پیشنهادی تا تأمین خواستههای کارشناسی و منطقی مردم منطقه در دفتر تقسیمات کشوری متوقف شده است.»
وزارت کشور خواسته «مردم کازرون با حفظ آرامش و هوشیاری انقلابی مراقب دسیسههای معاندان و سایتهای ضدانقلاب و اهداف شوم دشمنان این آب و خاک باشند و اجازه ندهند امنیت اجتماعی منطقه مختل و فضای ناامنی حاکم شود» همچنین تهدید کرده «با عناصری که با اهداف دیگری سعی در برهم زدن نظم و امنیت عمومی داشتهاند برخورد قاطع قانونی انجام خواهد شد.»
وزارت کشور ادعا کرده که احترام به خواست مردم باعث توقف اجرای طرح تقسیم شده است. باید پرسید اگر خواستهی مردم مهم است چرا پیش از آنکه اعتراضهای مدنی به خشونت کشیده شود و تعدادی کشته و زخمی و دهها بازداشتی بر جای بگذارد، چنین تصمیمی گرفته نشد؟ پس عقبنشینی حکومت نه از تصمیم داوطلبانه زمامداران بلکه نتیجهی ایستادگی مردم کازرون است و یک شکست میدانی در برابر مردم و سرکوب آنها به شمار میرود.
حوادث کازرون در رسانههای بینالمللی از جمله دیلی استار و فاکس نیوز نیز بازتاب داشت.
با وجود اطلاعیهی وزارت کشور و بازتاب گستردهی اعتراضات کازرون، هنوز تعداد دقیق کشتهها و زخمیها و بازداشتیها مشخص نیست.
استف بلوک وزیر خارجه هلند و عضو غیر دائم شورای امنیت در مورد خشونتها در کازرون به فاکس نیوز گفته معترضان باید آزاد باشند و حکومت نباید به خشونت با آنها برخورد کند.
فرحان حق معاون سخنگوی سازمان ملل متحد نیز در اظهارتی به فاکس نیوز گفته «ما هنوز از شهر کازرون اطلاعات دست اول نداریم و میخواهیم مطمئن شویم که حقوق مردم برای تجمع و اعتراض مسالمتآمیز توسط ماموران تامین میشود». این در حالیست که مدتهاست شبکهها و رسانههای اجتماعی به یکی از منابع خبری مهم تبدیل شدهاند و اعتراضات مردمی در ایران نیز مرتب در این شبکهها منتشر میشود و مورد استفادهی رسانهها و خبرگزاریهای بینالمللی نیز قرار میگیرد. در عین حال کارنامهی حقوق بشری جمهوری اسلامی از جمله در زمینهی سرکوب خشن تجمعات و تظاهرات مردم نشان میدهد که توقع تأمین حقوق مردم در برگزاری این تجمعات بسیار بیجاست!
سرکوب مردم در کازرون دستکم این پیام را برای کشورهای اروپایی دارد که جمهوری اسلامی اگر در سیاست خارجی خود متکی به موشک و تسلیحات و مداخلات نظامی و حمایت از تروریسم است در داخل ایران قطعا برای بقای خود نیازمند اعمال خشونت و سرکوب مردم است.
کمپین حقوق بشر و کیهان لندن