شاپرک شجری‌زاده یکی از دختران خیابان انقلاب از لحظه بازداشت در اعتصاب غذا است

فاطمه (شاپرک) شجری‌زاده یکی از دختران خیابان انقلاب، که برای بار دوم به دلیل اعتراض به حجاب اجباری، ۱۸ اردیبهشت، به همراه پسر ۹ ساله‌اش در کاشان، بازداشت شده بود، دست به اعتصاب غذا زده است.

به گزارش کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی، فاطمه (شاپرک) شجری‌زاده یکی از دختران خیابان انقلاب، که برای بار دوم به دلیل اعتراض به حجاب اجباری، ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۷ به همراه پسر ۹ ساله‌اش در کاشان، بازداشت شده بود، از لحظه بازداشت، دست به اعتصاب غذای خشک زده بود، بنا به درخواست موکل خود اعتصاب غذای خشک خود را به اعتصاب غذای تر تبدیل کرد.

نسرین ستوده، وکیل شاپرک شجری‌زاده، پنجشنبه، ۲۰ اردیبهشت ۱۳۹۷، به اتفاق همسر شاپرک شجری‌زاده به دادسری کاشان مراجعه می‌کنند تا موکل خود را ملاقات کند و راجع ملاقات خود با این دختر خیابان می‌گوید: «از موکلم خواهش کردم که اعتصاب غذای خود را بشکند، اما چون او نسبت به شکستن این اعتصاب غذای رضایت نمی داد درخواست کردم که حداقل آب، نمک و قند را استفاده کند. خانم شجری‌زاده این درخواست را پذیرفت (اعتصاب غذای‌تر) و من امیدوار هستم که با توجه به اینکه اساسا جرمی اتفاق نیفتاده هرچه زودتر شاپرک از زندان آزاد شود.»

فاطمه (شاپرک) شجری‌زاده که یک‌بار ۳ اسفند ۱۳۹۶، در خیابان قیطریه تهران بازداشت شده بود، بارها پس از آن مورد احضار و بازجویی نهادهای امنیتی قرار گرفته بود، مجددا ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۷ به همراه پسر ۹ ساله‌اش در کاشان توسط پلیس امنیت، بازداشت شد. پسر ۹ ساله شاپرک شجری‌زاده ساعاتی پس از بازداشت، به همراه دوست این دختر خیابان انقلاب آزاد شدند.

دلیل بازداشت شاپرک، رعایت نکردن حجاب عنوان شده است اما نسرین ستوده در مصاحبه ای با ایران وایر می‌گوید: «او هنگامی که بازداشت شده، بدون حجاب نبوده و مبنای اتهامی که عنوان می‌کنند، عکسی است که او در اینستاگرامش منتشر کرده است. در حالی که در قانون، این اتهام زمانی مطرح می‌شود که بی‌حجابی در معابر عمومی صورت گرفته باشد. پس در واقع، موکل من مرتکب جرمی نشده است.»

نسرین ستوده و همسر شاپرک روز پنج شنبه به دادسرای کاشان می‌روند تا با بازپرس پرونده در خصوص وضعیت شاپرک و آزاد کردن خودرو صحبت کنند اما در راهروی دادسرا اتفاق عجیبی می‌افتد: «در مراجعه‌‌ای که من و همسر ایشان به دادسرا داشتیم، شخصی که خودش را مامور امنیتی معرفی می‌کرد، در راهروی دادسرا به همسر ایشان مراجعه کرد و گفت من تا عصر با شماره ناشناس به شما زنگ می‌زنم، باید به اداره اطلاعات بیایی و با ما همکاری کنی. این باعث تعجب من بود. هیچ دلیلی نداشت با همسر ایشان این طور صحبت شود. حتی اگر اتهامی هم مطرح شده، متوجه ایشان است نه همسرش. البته تا عصر هم تماسی با همسر ایشان گرفته نشد.»

نسرین ستوده هم در بدو ورود به دادسرا با واکنش غیر منتظره‌ای از سوی ماموران رو به رو ‌شده است: «می‌خواستند من و وسایلی که‌ همراه داشتم را بدون هیچ دلیل و مدرکی تفتیش کنند که اجازه ندادم.»

بازپرس تا آخر وقت آن‌ها را نگه داشته و ساعت دو بعدازظهر اجازه ملاقات با شاپرک شجری‌زاده را داده ‌است: «موکل من حال خوبی نداشت. الان چهار روز است که در بازداشت است. برای او بالاترین قرار تامین، یعنی بازداشت موقت را صادر کرده‌اند. این قرار برای جرایم بزرگی مثل قتل صادر می‌شود نه برای بی‌حجابی که مجازاتش می‌تواند پنج هزارتومان جریمه نقدی باشد. او در اعتراض به این قرار سنگین اعتصاب غذا کرده است.»

قاضی بعد از ملاقات با وکیل و همسر شاپرک، دستور رفع توقیف ماشین شجری زاده را صادر کرده است: «به دلیل این که دستور رفع توقیف دیر صادر شد، همسر خانم شجری‌زاده نرسید مراحل امور اداری را طی کند و ماشین را تحویل بگیرد و بدون ماشین به تهران برگشت.»

او تاکید می‌کند که این برخوردها، فشارهایی هستند که بر کل یک خانواده وارد می شوند؛ از بازداشت کودک تا درگیری همسر فرد بازداشتی:«به چه دلیل؟ به دلیل این که خانم به زعم مامورانی که بازداشت کرده‌اند، از حجاب مناسبی برخوردار نبوده است.»

شاپرک شجری‌زاده از دختران خیابان انقلاب، چهارشنبه ۹ اسفندماه ۱۳۹۶، با سپردن وثیقه آزاد شده بود و بنا به گفته نسرین ستوده، وکیل وی، دادگاه شاپرک شجری‌زاده روز ۲۰ خرداد ماه در شعبه ۱۰۸۹ دادگاه کیفری استان تهران برگزار خواهد شد.

نسرین ستوده وکیل شاپرک شجری زاده به دویچه وله گفته بود: «این بازداشت مصداق بازداشت فراقانونی و خودسرانه است و دستگیری پسر ۹ ساله موکلش نیز مصداق کودک‌آزاری است.»

همچنین نسرین ستوده با اظهار اینکه بازداشت سریع شاپرک او به همراه پسر ۹ ساله‌اش از مصادیق خشونت است به کمپین حقوق بشر در ایران گفته است:‌ «چرا فوری زنی به علت عدم رعایت حجاب یا بدحجابی یا لباس تنگ یا کوتاه یا داشتن روژلب بازداشت می‌شود اما در جرم‌های مانند قتل و دزدی هم به این سرعت فرد مشکوک بازداشت نمی‌شود. سوالم این است که چرا زنان روزانه باید به این شکل بازداشت شوند. این رفتارها از مصادیق خشونت علیه زنان است. »

به گفته خانم ستوده، به ویژه که شاپرک با پسرش بازداشت شد و اگر چه ساعتی بعد پسرش آزاد شده است، اما پدر او در تهران شهر دیگر است و مادرش هم در زندان است.

نسرین ستوده، در ادامه با اشاره به خودرو شاپرک شجری‌زاده که در هنگام بازداشت از سوی پلیس امنیت توقیف شده است، گفت: «طبق قانون ماشین را از هرکس گرفتند باید به خود همان شخص پس بدهند. اما در این مورد به همسر شاپرک تماس گرفتند و به او گفتند اگر ماشین‌اش را می‌خواهد باید به آنجا برود. این رفتار غیرقانونی است. یعنی همسرش را مجبور کرده‌اند تا از کاشان به تهران برود.»

این وکیل برخی از دختران خیابان انقلاب در ادامه می‌گوید:‌ «این هم مصادق دیگر خشونت علیه زنان است چون ماشین را ابزاری برای اعمال کنترل و فشار شوهر به زن کرده‌اند تا از این  طریق شوهر به زن توصیه کند که باید سکوت کند. اینها خشونت سیستماتیک علیه زنان است.»

پیشتر شاپرک شجری‌زاده و مریم شریعتمداری، دو تن از معترضین به حجاب اجباری و دختران خیابان انقلاب، از اهداف و انگیزه‌های خود در اعتراض به قانون حجاب اجباری گفته بودند و شرح حالی از برخورد توهین‌آمیز و خشونت‌بار برخی از ضابطان نیروی انتظامی ارائه دادند. همینطور نسرین ستوده وکیل دادگستری و فعال حقوق بشر که پیگیر پرونده دختران بازداشت شده در اعتراض به حجاب اجباری است، گفته بود: «اکثر بازداشت شدگان در بازداشتگاه ها مورد ضرب‌وشتم قرار گرفته‌اند.»

نسرین ستوده وکیل دادگستری و فعال حقوق بشر، علاوه بر فاطمه (شاپرک) شجری‌زاده، وکیل مریم شریعتمداری، نرگس حسینی و ویدا موحدی نیز است.

از میان ده‌ها زنی که در ماه های اخیر به دلیل اعتراض به حجاب اجباری بازداشت و به دختران خیابان انقلاب معروف شده‌اند، دست‌کم نام شش زن به نام های همراز صادقی، مریم شریعتمداری، شاپرک شجری‌زاده، نرگس حسینی، اعظم جنگروی و ویدا موحد مشخص شده است.

نرگس حسینی یکی از دختران خیابان انقلاب به ۲۴ماه زندان که ۲۱ماه آن به مدت ۵سال تعلیق شده است، محکوم شده بود. نرگس حسینی در مصاحبه‌ای که پیشتر با سایت امتداد داشت، گفته بود : «جرقه حرکتم باویدا موحدی بود. من احساس کردم آن حرکت باید بماند و به هیچ عنوان از کرده ام پشیمان نیستم.»

عباس جعفری دولت‌آبادی – دادستان تهران – ۱۷ اسفند ۱۳۹۶ در یک نشست خبری راجع به ویدا موحدی -بدون ذکر نام او- گفته بود: «اولین زنی که از بابت تهاجر به کشف حجاب در خیابان انقلاب تحت تعقیب قرار گرفت حسب اعلام پزشکی قانونی، نیازمند درمان دارویی طولانی مدت تحت نظر روانپزشک است».

مریم شریعتمداری، یکی دیگر از دختران خیابان انقلاب که ۳ اسفند ۱۳۹۶، از سوی ماموران نیروی انتظامی به شکل خشونت آمیزی، از روی سکوی پست برق خیابان انقلاب به پایین پرت و سپس بازداشت شده بود، در شعبه ۱۰۹۱ دادگاه کیفری ۲ استان تهران به یک سال حبس تعزیری محکوم شده است.

سردار حسین رحیمی، فرمانده انتظامی تهران بزرگ، ۸ اسفند ۱۳۹۶، در گفتگویی با خبرگزاری ایسنا، درباره دختران خیابان انقلاب، گفت: “این دختران با «برخورد قاطع پلیس» روبهرو خواهند شد و معنا ندارد که هر کسی بخواهد چنین رفتارهایی از خود نشان بدهد و رعایت شئونات اسلامی در جامعه اسلامی و نظام جمهوری اسلامی به شهروندان واجب و لازم است.» 

.

گفتنی است چندی پیش دختری دیگر به دلیل اعتراض مورد ضرب و شتم ماموران امر و به معروف قرار گرفت که در جلسه کمیسیون امنیت ملی با فرماندهان ناجا، مامور یا مامورانی  که اقدام به ضرب و شتم کرده بودند مورد تشویق قرار گرفتند و منتشر کننده ویدئوی ضرب و شتم نیز بازداشت شد.

محمد مقیمی، وکیل دادگستری، پیش‌تر، در مورد ضرب و شتم دختران خیابان انقلاب، گفته بود “در برابر چنین رفتارهای غیرقانونی و خشونت‌باری نسبت به شهروندان، سکوت نخواهیم کرد.”

بدون دیدگاه

دیدگاهی بنویسید

لطفا دیدگاه خود را در اینجا بنویسید
لطفا نام خود را در اینجا بنویسید

خروج از نسخه موبایل