سازمان عفو بینالملل تبلیغات حکومت ایران علیه محکومان به اعدام در کشور را تقبیح کرد و آن را تلاشی برای منحرف کردن افکار عمومی از چگونگی روند محاکمه اعدامشدگان خواند.
به گزارش کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی به نقل از رادیو فردا، این سازمان روز پنجشنبه، ۲۷ آبان، عنوان کرد، «مقامات ایران شیوههای تبلیغاتی ناشیانهای به کار میبرند تا محکومان به اعدام را در چشم مردم این کشور تحقیر کنند و توجه افکار عمومی را از نواقص محاکمههایی که به اعدام آنها منجر میشود، منحرف سازند».
بیانیه عفو بینالملل به اعدام شماری از اعضای اهل سنت گروه «توحید و جهاد» در روز ۱۲ مرداد اشاره دارد، گروهی که در مناطق غربی ایران فعالیت میکند و مقامات کشور آن را «تروریستی» و «تکفیری» میخوانند.
عفو بینالملل تعداد اعدامشدگان را ۲۵ نفر عنوان کرده، در حالی که مقامات قضایی ایران گفتهاند که در این روز ۲۰ نفر از اعضای گروه «توحید و جهاد» اعدام شدهاند.
این بیانیه در ارتباط با تبلیغات حکومت ایران پیرامون اعدام اعضای گروه «توحید و جهاد» میگوید که رسانههای تحت کنترل حکومت اقدام به پخش ویدیوهای زیادی از «اعترافات» اعدامشدگان کردهاند تا افکار عمومی را مجاب کنند که آنها «گناهکار» بودهاند، اما این واقعیت را نمیتوان پنهان کرد که اعدامشدگان در دادگاههای به شدت «ناعادلانه» محاکمه شده و حکم اعدام دریافت کردهاند.
عفو بینالملل در ادامه میافزاید: «مقامات ایران وظیفه دارند کسانی را که دست به حملات مسلحانه و کشتار غیرنظامیان میزنند به دست عدالت بسپارند. اما هیچ توجیهی برای اخذ اعترافات اجباری از طریق شکنجه و دیگر رفتارهای غیرانسانی و سپس انتشار آنها به این شکل منزجرکننده وجود ندارد.»
رسانههای وابسته به حکومت ایران تابستان گذشته به دنبال اعدام شماری از اعضای گروه «توحید و جهاد» ویدیوهای متعددی را از اعترافات آنان منتشر کردند، از جمله ویدیویی مربوط به لقمان امینی که وی اعتراف میکند چند تن از روحانیون سنیمذهب کردستان را ترور کرده است.
برخی از اعدامشدگان اعترافات خود را تکذیب کرده و گفته بودند که آنها «تحت شکنجه» و در «سلول انفرادی» مجبور به این اعترافات شدهاند.
همچنین شهرام احمدی، یکی از این اعدامشدگان عنوان کرده بود که در یک دادگاه «پنج دقیقهای» به اعدام محکوم شده و اجازه دفاع و دسترسی به وکیل را «نداشته» است.
اعدام این افراد در همان زمان نیز اعتراض گروههای مدافع حقوق بشر و نیز مولوی عبدالحمید، امام جمعه اهل سنت زاهدان، را به دنبال داشت که چنین اقدامی را «به دور از سعهصدر و فاقد دوراندیشی» توصیف کرد.
گفتنی است روز سه شنبه ۱۲ مرداد ماە ۱۳۹۵، درپی حمله گارد ویژه سیاهپوش زندان تعداد ۳۶ زندانی سنی مذهب محکوم به اعدام که در سالن ۱۰ زندان رجایی شهر کرج نگهداری می شدند با دستبند-پابند و چشم بند و تحت تدابیر شدید امنیتی به سلول انفرادی منتقل شدند. طبق آخرین گزارش حکم ۲۵ تن از این زندانیان اجرا شد. که ۲۲ تن از اعدامیها, زندانیان اهل سنت و کُرد ایران و سه سنی مذهب اهل عراق بودند.
طبق گزارش“کانون مدافعان حقوق بشر کردستان”، اسامی این ۲۵ تن عبارت: از « ۱- ﮐﺎﻭﻩ ﻭﯾﺴی۲- ﺑﻬﺮﻭﺯ ﺷﺎﻧﻈﺮی۳- ﻃﺎﻟﺐ ﻣﻠﮑﯽ۴- ﺷﻬﺮﺍﻡ ﺍﺣﻤﺪﯼ۵- ﮐﺎﻭﻩ ﺷﺮﯾﻔﯽ۶- ﺁﺭﺵ ﺷﺮﯾﻔﯽ۷- ﻭﺭﯾﺎ ﻗﺎﺩﺭﯼ ﻓﺮﺩ۸- ﮐﯿﻮﺍﻥ ﻣﻮﻣﻨﯽ ﻓﺮﺩ۹- امیدمحمودی۱۰- ﻋﺎﻟﻢ ﺑﺮﻣﺎﺷﺘﯽ۱۱- ﭘﻮﺭﯾﺎ ﻣﺤﻤﺪﯼ۱۲- ﺍﺣﻤﺪ ﻧﺼﯿﺮﯼ۱۳- ﺍﺩﺭﯾﺲ ﻧﻌﻤﺘﯽ۱۴- ﻓﺮﺯﺍﺩ ﻫﻨﺮﺟﻮ۱۵- ﺳﯿﺪ ﺷﺎﻫﻮ ﺍﺑﺮﺍﻫﯿﻤﯽ۱۶- ﻣﺤﻤﺪ ﯾﺎﻭﺭ ﺭﺣﯿﻤﯽ۱۷- ﺑﻬﻤﻦ ﺭﺣﯿﻤﯽ۱۸- ﻣﺨﺘﺎﺭ ﺭﺣﯿﻤﯽ۱۹- ﻣﺤﻤﺪ ﻏﺮﯾﺒﯽ۲۰- امیدپیوند۲۱- ﻣﺤﻤﺪﮐﯿﻮﺍﻥ ﮐﺮﯾﻤﯽ۲۲- ﺍﻣﺠﺪ ﺻﺎﻟﺤﯽ۲۳- عمرعبداللهی(اهل عراق) ۲۴- ﻋﻠﯽ ﻣﺠﺎﻫﺪﯼ(اهل عراق) ۲۵- ﺣﮑﻤﺖ ﺷﺮﯾﻔﯽ( اهل عراق)» که همگی در سحرگاه روز سهشنبه ۱۲ مرداد در زندان رجایی شهر اعدام شده اند.
اکثر این زندانیان طی سالهای ۸۸ تا ۹۰ در کُردستان توسط “مأموران وزرات اطلاعات” بازداشت شده و پیش از محاکمه، بدون دسترسی به وکیل و یا ارتباط با خانواده، برای چندین ماه در سلول انفرادی نگهداری شدهاند و این نگرانی وجود دارد که آنها در این دوران شکنجه شده و یا مورد بدرفتاری قرار گرفتهاند.