طبق احضار تلفنی از دادسرای امنیت واقع در زندان اوین، روز گذشته، رضا خندان مهابادی و کیوان باژن دو تن از اعضای هیئت دبیران کانون نویسندگان ایران در شعبه شماره هفت بازپرسی حاضر شدند.
به گزارش کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی، بنا بر احضار تلفنی از سوی دادسرای امنیت اوین، رضا خندان مهابادی و کیوان پاژن دو تن از اعضای هیئت دبیران کانون نویسندگان ایران، روز سهشنبه اول آبانماه، در شعبه شماره هفت بازپرسی حاضر شدند و بنا بر احضاریهی کتبی که به آنها دادهشد باید مجددا روز ۱۲ آبانماه در این شعبه بازپرسی حضور یابند.
از این دو عضو کانون بازپرسی صورت نگرفت، ولی به آنها گفته شد “پرونده از دادگاه ارجاع شده و باید تکمیل شود.”
یک منبع مطلع در این خصوص به کمپین گفت: «در این جلسه به آنها گفتهشد پرونده از دادگاه مرجوع شده و باید تکمیل شود. سپس برگه احضاریه به آنها داده اند که روز ۱۲ آبان مجددا در این شعبه بازپرسی حضور یابند.»
به گفته این منبع مطلع قرار است اتهام دیگری به این دو نویسنده تفهیم شود و پرونده به دادگاه برود.
منبع مطلع همچنین گفت “بکتاش آبتین عضو کانون نویسندگان نیز برای روز ۱۲ آبان احضار شده است.”
در نهم مرداد به رضا خندان مهابادی، کیوان باژن و نیز بکتاش آبتین اتهام تبلیغ علیه نظام تفهیم شده بود.
بکتاش آبتین، شاعر، فیلمساز و عضو سابق هیئت دبیران کانون نویسندگان ایران در پرونده ای دیگر که مربوط به سال ۹۵ است، پیشتر از سوی شعبه ۲ دادگاه انقلاب کرج به اتهام “تبلیغ علیه نظام” به پنج میلیون تومان جریمه نقدی و سه ماه کار اجباری در سازمان بهزیستی (بدل از یک سال حبس) محکوم شده بود که با اعتراض به رای صادره این حکم از سوی دادگاه تجدیدنظر کرج به پنج میلیون تومان جریمه نقدی کاهش یافت.
رضا خندان مهابادی، بکتاش آبتین و کیوان باژن پیشتر در تاریخ پنجشنبه ۴ مرداد ۹۷ به دادسرای اوین احضار شده بودند و سه شنبه ۹ مرداد پس از حضور در شعبه ۷ دادسرای اوین با عنوان “تبلیغ علیه نظام” تفهیم اتهام شدند.
کیوان باژن و رضا خندان پس از حضور در شعبه هفتم ابتدا در رابطه با کتاب “پنجاه سال کانون نویسندگان ایران” که اثری پژوهشی و از متون داخلی کانون است بازجویی شدند و پس از این بازجویی اتهام “تبلیغ علیه نظام” به این دو منتسب شد و بازپرس پرونده برای هر دو نفر قرار کفالت صادر کرد. در این جلسه بازپرسی بکتاش آبتین در جلسه بازپرسی به دلیل عدم دریافت برگه احضاریه حاضر نشده بود.
گفتنیاست در جریان این پرونده چند ماه پیش مأموران امنیتی به منزل رضا خندان و بکتاش آبتین رفتند و پس از تفتیش خانه اقدام به ضبط تعدادی از وسایل شخصی آنها از جمله تمام نسخه های کتاب چهار جلدی “پنجاه سال کانون نویسندگان ایران”(سی دوره) کردند.
لازم به توضیح است، موضوع احضار مربوط به پروندهای بود که سال ۱۳۹۴ وزارت اطلاعات برای بکتاش آبتین، رضا خندان و کیوان باژن گشوده شده بود. در این پرونده آنها به “تبلیغ علیه نظام” و “انتشار نشریه غیر قانونی” متهم شدند و به همین سبب بارها پیرامون فعالیتشان در کانون و انتشار نشریه “اندیشه آزاد” که خبرنامه داخلی کانون است، مورد بازجویی قرار گرفتند.
در روزهای آغازین اردیبهشت ۱۳۹۴ ماموران اطلاعات خانهی بکتاش آبتین را که آن زمان عضو هیئت دبیران کانون بود، تفتیش و او را برای بازجویی احضار کردند. یک هفته بعد همین برنامه در مورد رضا خندان (مهابادی) تکرار شد. احضاریهها را دادسرای فرهنگ و رسانه صادر کرده و شاکی پرونده وزارت اطلاعات بود. خرداد همان سال کیوان باژن نیز تلفنی احضار شد و مورد بازجویی قرار گرفت. آنها بارها در زمانهای مختلف احضار و در بارهی فعالیتشان در کانون نویسندگان ایران بازجویی شدند. در سه سال گذشته این پروندهها باز بوده است.
کانون نویسندگان ایران در اردیبهشتماه سال ۱۳۴۷ از جمله با هدف مبارزه با سانسور اعلام موجودیت کرد. اعضای این کانون در برهههای مختلفی از تاریخ ایران، چه در دوران پهلوی و چه در زمان جمهوری اسلامی و بهویژه در دهههای ۶۰ و ۷۰ با سرکوب و اعدام و قتل روبرو بودهاند.
محمدجعفر پوینده و محمد مختاری که در قتلهای زنجیرهای وزارت اطلاعات در دهه ۷۰ جان خود را از دست دادند از اعضای این کانون بودند. اعضای این کانون را نویسندگان، مترجمان و ویراستاران تشکیل میدهند. از جمله اعضای نامآشنای کانون میتوان به سیمین دانشور، نادر ابراهیمی، بهرام بیضایی، داریوش آشوری، محمدعلی سپانلو، محمود اعتمادزاده (م.ا. بهآذین)، سیاوش کسرایی، اسماعیل خویی و احمد شاملو اشاره کرد.