صبح امروز ۶ تیر ۱۳۹۷ «ابوالفضل چزانی شراهی»، زندانی محکوم به اعدامی که به اتهام قتل در ۱۵ سالگی به اعدام محکوم شده بود در زندان مرکزی قم (لنگرود) اعدام شد.
رها بحرینی، پژوهشگر سازمان عفو بین الملل در صفحه فیسبوک خود خبر داد «ابوالفضل چزانی شراهی» صبح روز جاری ۶ تیر ماه در زندان مرکزی قم اعدام شده است. این چهارمین کودکمجرمی است که در طی شش ماه گذشته در ایران اعدام شده و این در حالی است که جامعه جهانی بارها حکومت ایران را برای اعدام نوجوانان مورد انتقاد قرار داده است.
عفو بین المل پیش از این طی بیانیه ای از مقامات ایران خواستند تا فورا حکم اعدام ابوالفضل چزانی شراهی را لغو کند.
مگدلنا مغربی، معاون شمال آفریقا و خاورمیانه عفو بینالملل در بیانیه پیشین عفو بینالملل در خصوص چزانی که قرار بود حدود شش ماه قبل حکم اعدامش اجرا شود و اجرای آن در آخرین لحظات متوقف شد، گفته بود: «مقامات ایران به خوبی آگاهند که استفاده از مجازات مرگ علیه کسانی که زیر سن ۱۸ سالگی مرتکب جرم میشوند، نقض فاحش تعهدات ایران تحت قوانین بین المللی حقوق بشر از جمله کنوانسیون حقوق کودک است.»
«به جای نمایش چنین بی اعتنایی بیرحمانهایی نسبت به حقوق کودکان، مقامات ایران باید فورا اعدام ابوالفضل چزانی شراحی را متوقف کرده و حکم او را از مجازات مرگ به مجازات زندان تبدیل کنند.»
پیشتر سازمان حقوق بشر ایران که در رابطه با موضوع اعدام در ایران تحقیق می کند، گزارشی در خصوص خطر اعدام این کودکمجرم که به اتهام قتل عمد در طی یک نزاع خیابانی به قصاص نفس (اعدام) محکوم شده بود منتشر کرده بود.
محمود امیری مقدم، سخنگوی سازمان حقوق بشردر این خصوص گفت: «حداقل انتظار ما از روابط دوستانه بین ایران و کشورهای اروپایی این است که منجر به بهبود وضعیت حقوق بشر در ایران شود و لغو اعدام کودکان میبایست حداقل شرط ادامه این روابط باشد.»
ابوالفضل چزانی شراهی فرزند اصغر متولد ۲۶ دی ماه ۱۳۷۷ بوده و در زمان ارتکاب قتل در تاریخ ۵ دی ماه ۱۳۹۲ تنها ۱۵ سال سن داشته است.
در تاریح ۲۹ تیر ماه ۱۳۹۳ به درخواست وکیل تسخیری ابولفضل پزشکی قانونی وی را معاینه و اعلام میکند: «متهم ۱۵/۵ ساله در زمستان گذشته مرتکب قتل شده ونامبرده دارای رشد کمال عقلی و قدرت درک ماهیت عمل انجام شده (قتل) میباشد.»
بر اساس تخمین سازمان حقوق بشر ایران، در حال حاضر بیش از یکصد کودکمجرم در زندانهای ایران در انتظار حکم اعدام هستند. سازمان حقوق بشر ایران اخیرا در خصوص خطر اعدام چند تن از این کودکمجرمان از جمله مهدی خزائیان، پوریا طبائی، محمدرضا حدادی و محمد کلهر گزارشهایی را منتشر کرده بود.
ایران جزء معدود کشورهایی در جهان به حساب میاید که همچنان برای جرایمی که در کودکی اتفاق افتاده حکم اعدام به اجرا در میآورد. این در حالی است که، ماده ۹۱ قانون مجازات اسلامی جدید که از سال ۱۳۹۲ به تصویب رسید به قضات این اختیار را میدهد تا برای کودکانی که ماهیت جرم و یا حرمت آن را ندانند و درک نکنند، قصاص صادر نکنند.
لازم به یادآوری است که، پیمان نامه حقوق کودک که ایران نیز از امضا کنندگان آن به شمار میرود به صراحت بیان میکند که اعمال مجازات اعدام و محکومیتهای طولانی مدت در مورد کودکان نباید اعمال شود.
با این حال، در سال ۲۰۱۷ دستکم پنج کودکمجرم در زندانهای ایران اعدام شدند. همچنین در ماه ژانویه سال جاری نیز دستکم سه کودکمجرم در زندانهای مختلف ایران اعدام شدند.
منابع
سازمان حقوق بشر ایران و عفو بین الملل