پس از تجمعات فروردین ماه ۱۳۹۷ در اهواز و دیگر شهرهای خوزستان که در اعتراض به پخش یک میان برنامه در شبکه دو صدای و سیمای جمهوری اسلامی (برنامه کلاه قرمزی) ، صورت گرفت، صدها تن از تجمعکنندگان از سوی نیروهای امنیتی بازداشت شدند. براساس گزارش های فعالان حقوق بشر عرب اهواز، صدها شهروند عرب اهوازی، کماکان در وضعیت نامناسب و بلاتکلیف و بدون دسترسی به وکیل در بازداشت بسر می برند.
سه نهاد امنیتی ایران از جمله نیروی انتظامی، اطلاعات سپاه و وزارت اطلاعات در بازداشت شهروندان عرب مشارکت داشتهاند و تنوع نهادهای بازداشت کننده جمعآوری آمار و احراز هویت همه بازداشت شدگان را دشوار کرده است.
در این اعتراضات و روزهای پس از آن نیروهای امنیتی افراد بسیاری را بازداشت کردند. تاکنون آمار رسمی از تعداد افراد بازداشتشده ارائه نشده است؛ اما برخی فعالان حقوق بشر از بازداشت بیش از ۵۰۰نفر از شهروندان و فعالان عرب خبر دادند.
یکی از فعالان مدنی اهواز که از نزدیک پرونده افراد بازداشت شده را پیگیری میکند میگوید: «بازداشت شدگان سه دسته هستند؛ افرادی که در خود تجمعات دستگیر شدند، افرادی که در محل کار و یا منزل خود بازداشت شدند و دسته سومِ دستگیرشدگان، از فعالان مدنی و سیاسی هستند که در روزهای پس از تجمعات زندانی شدند.»
در میان بازداشت شدگان تعدادی کودک زیر هیجده سال نیز حضور داشتند و تعدادی از فعالان مدنی، نویسندگان و دانشجویان عرب که در اعتراضات حضور نداشتهاند نیز بازداشت شدهاند.
یک منبع مطلع درباره نحوه بازداشت شهروندان عرب در خوزستان به سازمان های حقوق بشری پیش تر گفته بود: «اغلب افراد شبانه در خانه و با هجوم ماموران نیروی انتظامی بازداشت شدهاند، ماموران در چند مورد همه مردان خانواده را بازداشت کردهاند و تعدادی را نیز با حمله به قهوهخانهها و پاتوقهای فرهنگی فعالان عرب با اتوبوس و ون بازداشت کردند، در موردی که خودم شاهد بودم ۱۵ نفر را در یک قهوهخانه در اهواز بازداشت کردند، بعضیهایشان أصلا در تظاهرات نبودند اما چون صاحب قهوهخانه از فعالان معروف عرب است و آنجا هم پاتوق شده همه را گرفتند و بردند.»
خانوادههای تعدادی از بازداشتیها در مقابل زندان شیبان، استانداری، دفاتر نمایندگان مجلس خبرگان و نمایندگان مجلس شورای ایران تجمعاتی برپا کردند و نسبت به بیخبری از وضعیت فرزندانشان و بلاتکلیفی پروندهای آنها اعتراض نمودند.
جواد الباجی نماینده اهواز در گفتگو با روزنامه اعتماد تعداد افراد بازداشت شده را ۱۵۰نفر اعلام کرد.
وی همچنین افزود: «واقعیت این است که همه تجمعات و اعتراضات، مدنی بود و هیچ تخریبی صورت نگرفته است. تمامی اعتراضها در لوای کلام بوده و کاملا کنترلشده است. معترضان به هیچ عنوان قصد نداشتند کشور را به سمت ناآرامی ببرد یا کاری کنند که به نظام لطمه وارد شود».
همچنین پیشتر گزارش شده بود، صدها تن از بازداشت شدگان تظاهرات اهواز در زندان شیبان در وضعیت نامناسبی به سر می برند. این افراد در یک بند مجزا در ۱۰ بخش قرنطینه نگهداری می شوند که هر بخش دارای ۷ سلول است و در هر سلول چندین نفر بازداشتی در وضعیت دشواری بسر می برند، و از ارتباطى با دیگر زندانیان و داشتن ملاقات ممنوع هستند.