افشین بایمانی، زندانی سیاسی محبوس در زندان قزلحصار کرج، شامگاه چهارشنبه هفتم شهریور ماه ۱۴۰۳ به دلیل وخامت حال عمومی و به ویژه مشکلات قلبی، به صورت اورژانسی به بیمارستانی خارج از زندان منتقل شد.
به گزارش کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی، قرار بود افشین بایمانی سه هفته پیش جهت مرخصی درمانی به مرخصی اعزام شود اما مسئولین زندان تاکنون از انجام این امر خودداری کردهاند. این در حالی است که پزشکان وضعیت قلبی وی را بسیار وخیم ارزیابی کرده و احتمال مسدود شدن چند رگ قلبی او را مطرح کردهاند.
افشین، که از بیماری قلبی رنج میبرد، پیش از این نیز بارها به دلیل عدم دسترسی به مراقبتهای پزشکی مناسب، با خطر جدی برای جان خود مواجه شده است.
یک منبع نزدیک به خانواده این زندانی سیاسی اعلام کرده است که با وجود صدور نامه اعزام به بیمارستان رجاییشهر کرج، مسئولین زندان هیچ اقدامی برای انتقال آقای بایمانی انجام ندادهاند. این زندانی به دلیل عدم اعتماد به سیستم درمانی زندان، از انجام آنژیوگرافی و سایر درمانهای ضروری خودداری میکند.
بایمانی که دارای بیماری قلبی است، پیشتر نیز بارها به دلیل عدم دسترسی به درمان مناسب، وضعیت سلامتیاش وخیم شده است. این در حالی است که طبق قوانین بینالمللی، دولتها موظف هستند که به زندانیان، از جمله زندانیان سیاسی، مراقبتهای پزشکی مناسب ارائه دهند.
این رویداد بار دیگر نشان میدهد که زندانیان سیاسی در ایران با چه شرایط سخت و غیرانسانی در زندانها مواجه هستند. محرومیت از دسترسی به مراقبتهای پزشکی مناسب، یکی از مهمترین نقضهای حقوق بشری است که زندانیان سیاسی در ایران با آن روبرو هستند.
آقای بایمانی در تاریخ ۱۵ شهریور ۱۳۷۹ به اتهام کمک به فرار برادر خود «مهدی بایمانی» که عضو سازمان مجاهدین خلق بود بازداشت و به اعدام محکوم شد، این حکم در دادگاه تجدید نظر تایید شد اما پس از ۶ سال حکم وی به حبس ابد تقلیل یافت.
بهمنماه ۹۸ حساب بانکی دختر افشین بایمانی به دستور شعبه ۲۲ دادگاه انقلاب بدون ارائه دلیل توقیف شد. همچنین خردادماه ۹۹ شعبه ۲۲ دادگاه عمومی و انقلاب تهران حکم مصادره زمین آقای بایمانی را صادر کرد.
این زندانی سیاسی به دلیل سالها حضور در محیط نامناسب زندان از تیرماه سال ۹۶ دچار گرفتگی عروق قلب شده است. او در اسفندماه ۹۸ به دلیل شرایط حساس بیماری باید به بیمارستان تخصصی قلب که در آنجا پرونده دارد منتقل میشد؛ با این حال مسئولان زندان در یک اقدام سلیقهای تصمیم گرفتند او را به بیمارستان رجایی که مرکز تخصصی نیست و مدارکی از بیماری وی نیز در آنجا وجود ندارد اعزام کنند.
آقای بایمانی پیشتر در تیرماه سال ۱۴۰۰ در بیمارستان امیر آباد، مرکز قلب تهران، تحت عمل آنژیو قلب قرار گرفته بود. علیرغم درد در ناحیه قلب و توصیه پزشکان میبنی بر ضرورت انجام عمل جراحی دریچه میترال قلب، تاکنون از رسیدگی پزشکی محروم مانده است.