«حیات رشیدیان» شهروند ۵۰ سالهی سقزی، عصر چهارشنبه ۲۴ تیرماه، بر اثر برخورد با مین در روستای «جعفرخان سقز»، به شدت مصدوم و به بیمارستان منتقل شد.
به گزارش کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی، این شهروند ساکن روستای «جعفر خان سقز»، عصر چهارشنبه ۲۴ تیرماه ۱۳۹۴، پس از برخورد و انفجار مین به شدت مصدوم و هماکنون در «بیمارستان امام» در شهرستان «سقز» بستری شده است. وضعیت عمومی وی وخیم گزارش شده و تحت مراقبتهای ویژه قرار دارد.
گفته شده این ششمین حادثه انفجار مین در ۵ ماهه اول سال جاری است که در اراضی آلوده به مین در استان «آذربایجان غربی» روی داده است.
مصدومیت این شهروند سقزی در حالی است که حوادث انفجار مین و مواد منفجرهی بازمانده از دوران جنگ ۸ سالهی میان دو کشور ایران و عراق، کماکان قربانی میگیرد.
برخی از فعالان حقوق بشر گفتهاند “انفجار مین سالیانه جان دهها تن از ساکنین مناطق آلوده به مین را میگیرد. این در حالی است که هیچ تلاش مثبتی از سوی دولت برای از بین بردن مین در این مناطق انجام نمیشود.”
یک فعال حوزه مین و قربانیان آن گفته “بیش از ۴ میلیون هکتار از اراضی مرزی که به گفته مسوولان حدود ۸۰ درصد آن پاکسازی شده است، آلوده به مین است و ما همچنان در این مناطق شاهد انفجار مین و قربانی شدن افراد مدنی هستیم.”
کشور ایران از لحاظ وسعت، دومین کشور آلوده به مین پس از مصر در دنیا است. آمار بسیار بالای تلفات غیر نظامی ناشی از انفجار مینهای زمینی در ایران و عدم رسیدگی مناسب به این مصدومان و نبود یک ساز و کار مناسب برای آگاهیرسانی از خطرات آن در مناطق مینزده، باعث نگرانی سازمانهای مدافع حقوق بشر و فعالان حقوق بشر شده است؛ به طوری که از سال ۱۳۶۷ تا پایان ۱۳۹۱، بیش از ۵۰۰۰ هزار نفر در بخش غیر نظامی، قربانی انفجار مین شدهاند. نزدیک به ۲۰ درصد از این قربانیان، کشته و ۸۰ درصد دیگر مصدوم و نقص عضو شدهاند. این خطرات جانی و مالی، کماکان برای ساکنین نزدیک به میادین مین در ۵ استان آلوده کشور (آذربایجان غربی، کردستان، کرمانشاه، ایلام و خوزستان) وجود دارد.