رضا خندان مهابادی، عضو کانون نویسندگان ایران با سپردن وثیقه به صورت موقت آزاد شد.
به گزارش کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی، روز جاری شنبه ۶ بهمنماه، رضا خندان مهابادی، نویسنده و عضو هیئت دبیران کانون نویسندگان ایران با سپردن وثیقه یک میلیارد تومانی به صورت موقت از زندان اوین آزاد شد.
رضا خندان (مهابادی)، کیوان باژن دو عضو هیئت دبیران کانون نویسندگان ایران و بکتاش آبتین یکی از بازرسان کانون، روز سهشنبه ۲ بهمنماه ۱۳۹۷، در شعبهی ٢٨ “دادگاه انقلاب اسلامی” حاضر شدند. قاضی “مقیسه” وثیقه ۱۰۰ میلیون تومانی این سه را به یک میلیارد تومان برای هر کدام افزایش داد و این سه عضو کانون به دلیل عدم امکان تامین وثیقه، بازداشت و روانه زندان اوین شدهبودند.
کمپین پیشتر در گزارشی به بازداشت این سه عضو کانون اشاره کردهبود.
لازم به توضیحاست؛ تا لحظه تنظیم این گزارش بکتاش آبتین و کیوان باژن، دو عضو دیگر کانون به دلیل عدم امکان تامین وثیقه تعیین شده، از سوی قاضی شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب، کماکان در بازداشت بهسر میبرند.
این پرونده در اردیبهشت ۱۳۹۴ با شکایت وزارت اطلاعات برای آن ها تشکیل شد و از آن زمان بکتاش آبتین، رضا خندان و کیوان باژن بارها برای بازجویی پیرامون دو اتهام “تبلیغ علیه نظام” و “انتشار نشریه غیر قانونی” به ساختمان مرکزی وزارت اطلاعات احضار و بازجویی شدند.
کانون نویسندگان ایران در بیانیهای نسبت به بازداشت این سه عضو کانون واکنش نشان دادهبود و نوشتهبود: «دادگاه وکلای معرفی شده – ناصر زرافشان و راضیه زیدی – را نپذیرفتهبود، اعضای کانون مهلت تعیین وکیل و برخورداری از حق دفاع از خود را درخواست کردند، اما رئیس دادگاه – قاضی مقیسه – با طرح این نکته که “متهمان” خود میتوانند از خودشان دفاع کنند در واقع حق اعضای کانون برای برخورداری از وکیل را نقض کرد و پس از آن قرار تأمین را از کفالت صد میلیون تومانی برای هر یک، به وثیقهی یک میلیارد تومانی برای هر کدام از آنان تبدیل کرد. اعضای کانون به دلیل عدم امکان تأمین قرار، بازداشت و به زندان اوین منتقل شدند.
متن بیانیه کانون نویسندگان ایران را در اعتراض به بازداشت این سه عضو خود بخوانید
رضا خندان مهابادی، بکتاش آبتین و کیوان باژن پیشتر در تاریخ پنجشنبه ۴ مرداد ۹۷ به دادسرای اوین احضار شده و سهشنبه ۹ مرداد پس از حضور در شعبه ۷ دادسرای اوین در رابطه با کتاب “پنجاه سال کانون نویسندگان ایران” که اثری پژوهشی و از متون داخلی کانون است بازجویی شدند و پس از این بازجویی اتهام “تبلیغ علیه نظام” به این دو منتسب شد، اما سه ماه بعد، روز ۱۲ آبان مجددا آنها را احضار و دو عنوان اتهامی دیگر به پرونده اضافه کرد. “تبلیغ علیه نظام”، “اجتماع و تبانی به قصد اقدام علیه امنیت ملی” و “تشویق بانوان کشور به فساد و فحشا” عناوین اتهامی این سه نویسنده است.
کمپین پیشتر در گزارشی به تفهیم اتهام این سه عضو کانون نویسندگان ایران در روز ۱۲ آبانماه اشاره کردهبود.
این سه عضو کانون روز ۱۲ آبان با حضور در شعبه شماره هفت دادسرای اوین با عناوین اتهامی جدید روبرو شدند و فعلا هر سه آنها با سپردن وثیقه ۱۰۰ میلیون تومانی، برای هر کدام به صورت موقت آزاد شده بودند.
آنها سالهاست که عضو کانون نویسندگان هستند و بنا به گفته منابع آگاه، سبب احضار و بازجویی آنها فعالیت در کانون بوده است.
کانون نویسندگان ایران پس از برگزاری جلسهی بازپرسی و “تفهیم اتهام” این سه نویسنده، با انتشار بیانیهی اعتراضی، اتهامها را “پرونده سازی” خواند و خواهان مختومه شدن این پرونده و دیگر پروندههای مشابه شدهبود.
همچنین اخیرا نیز ۷۰۰ تن از فعالان عرصههای گوناگون ضمن اعتراض به پرونده سازیهای امنیتی خواهان رفع کامل اتهامها شدند. امضا کنندگان بیانیه در واکنش به اتهام “تشویق بانوان کشور به فساد و فحشا” نوشتند: «اما انتساب “تشویق بانوان کشور به فساد و فحشا” به سه نویسنده و شاعر از آن دست اتهامهای جدیدی است که سابقهاش را تنها در نظام دادرسی “دیوان بلخ” میتوان سراغ گرفت. چرا که تنها در دادرسیهای نوع این دیوان است که دفاع از حقوق زنان میتواند به “تشویق به فساد و فحشا” تعبیر شود».
گفتنیاست در جریان این پرونده چند ماه پیش مأموران امنیتی به منزل رضا خندان و بکتاش آبتین رفتند و پس از تفتیش خانه اقدام به ضبط تعدادی از وسایل شخصی آنها از جمله تمام نسخه های کتاب چهار جلدی “پنجاه سال کانون نویسندگان ایران”(سی دوره) کردند.
لازم به توضیح است، موضوع احضار مربوط به پروندهای بود که سال ۱۳۹۴ وزارت اطلاعات برای بکتاش آبتین، رضا خندان و کیوان باژن گشوده شده بود. در این پرونده آنها به “تبلیغ علیه نظام” و “انتشار نشریه غیر قانونی” متهم شدند و به همین سبب بارها پیرامون فعالیتشان در کانون و انتشار نشریه “اندیشه آزاد” که خبرنامه داخلی کانون است، مورد بازجویی قرار گرفتند.
در روزهای آغازین اردیبهشت ۱۳۹۴ ماموران اطلاعات خانهی بکتاش آبتین را که آن زمان عضو هیئت دبیران کانون بود، تفتیش و او را برای بازجویی احضار کردند. یک هفته بعد همین برنامه در مورد رضا خندان (مهابادی) تکرار شد. احضاریهها را دادسرای فرهنگ و رسانه صادر کرده و شاکی پرونده وزارت اطلاعات بود. خرداد همان سال کیوان باژن نیز تلفنی احضار شد و مورد بازجویی قرار گرفت. آنها بارها در زمانهای مختلف احضار و در بارهی فعالیتشان در کانون نویسندگان ایران بازجویی شدند. در سه سال گذشته این پروندهها باز بوده است.
کانون نویسندگان ایران در اردیبهشتماه سال ۱۳۴۷ از جمله با هدف مبارزه با سانسور اعلام موجودیت کرد. اعضای این کانون در برهههای مختلفی از تاریخ ایران، چه در دوران پهلوی و چه در زمان جمهوری اسلامی و بهویژه در دهههای ۶۰ و ۷۰ با سرکوب و اعدام و قتل روبرو بودهاند.
محمدجعفر پوینده و محمد مختاری که در قتلهای زنجیرهای وزارت اطلاعات در دهه ۷۰ جان خود را از دست دادند از اعضای این کانون بودند. اعضای این کانون را نویسندگان، مترجمان و ویراستاران تشکیل میدهند. از جمله اعضای نامآشنای کانون میتوان به سیمین دانشور، نادر ابراهیمی، بهرام بیضایی، داریوش آشوری، محمدعلی سپانلو، محمود اعتمادزاده (م.ا. بهآذین)، سیاوش کسرایی، اسماعیل خویی و احمد شاملو اشاره کرد.
برای عضویت در کمپین دفاع از زندانیان سیاسی و مدنی اینجا کلیک کنید.